Takozvani mišić duše, odnosno psoas major povezuje lumbalni dio kralježnice s bedrenom kosti, odnosno spaja trup i noge. Utječe na opće stanje organizma, a kako je povezan s dijafragmom, utječe na naše disanje, reagiranje na strah i uzbuđenje. Psoas mora istovremeno biti snažan i fleksibilan. U direktnoj je vezi s leđnom moždinom pa vodi do našeg najstarijeg dijela mozga - reptilskog mozga. Ukoliko je zgrčen, mišić duše postaje kraći i stisnutiji, a samim time i izvor mnogih bolova u tijelu. Reptilski mozak, koji je zadužen za "borbu ili bijeg", u tom je slučaju također napet, pa smo tužni, uplašeni, anksiozni, u strepnji. 

Preopterećeni psoas mišić može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa, bolova u koljenu i kukovima, problema s probavom i otežanim disanjem, a glavni krivac za njegov grč je neaktivnost, preciznije - sjedenje. 

psoas major, mišić
Profimedia 

"Mišić duše" može se lako opustiti vježbom istezanja s koljenom na grudima: lezite na leđa, podignite desno koljeno prema grudima i držite ga objema rukama. Primijenite pritisak da biste ga približili. Ne podižite desnu nogu s podloge. Ostanite u položaju nekoliko sekundi i vježbu ponovite s drugom nogom. Ponavljajte u serijama, tri puta po deset podizanja, svake večeri.

Za bolje razumijevanje vježbe, pogledajte i video (treću vježbu):