Različite vrste bobičastog voća pružaju brojne zdravstvene prednosti pa nije ni čudno što se danas smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. U ovoj skupini namirnica svatko može pronaći okus po svojoj želji, ali jedno od njih smatra se 'superhranom' koja pomaže u brojnim zdravstvenim izazovima pa je zato korisno konzumirati ove bobice što češće, posebno kada su u sezoni.
Tijekom ljeta, točnije od kraja svibnja pa sve do srpnja, na većini zelenih grmova dozrijet će ljubičaste bobice - borovnice. Njihov bogat nutritivnih sastav čini ih jednim od najzdravijih plodova na svijetu pa ih mnogi, osim što su izuzetno ukusne, konzumiraju kako bi poboljšali svoje zdravlje.
Njihov slatko-kiseli okus godi svakom nepcu, a omiljeni su sastojak zdravih deserta, jutarnjih kaša ili čak sokova. Ako vam je potrebna ideja za ukusan i niskokaloričan obrok s borovnicama, pogledajte ovdje.
Evo zašto je zdravo jesti borovnice.
1. Niskokalorične, a nutritivno bogate
Borovnice su među nutritivno najbogatijim bobičastim voćem. Jedna šalica (150 grama) borovnica sadrži:
- Vlakna: 13 % preporučenog dnevnog unosa (PDU)
- Vitamin C: 14 % PDU
- Vitamin K: 24 % PDU
Također se sastoje od oko 85% vode, a oko 150 grama sadrži samo 84 kalorije i 21,5 grama ugljikohidrata. Zbog toga su izvrstan izvor važnih hranjivih tvari.
2. Jedan od najjačih prirodnih antioksidansa
Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice i pridonijeti starenju i bolestima poput raka.
Borovnice imaju jedno od najviših razina antioksidansa među voćem i povrćem. Glavni antioksidansi u borovnicama pripadaju skupini polifenola nazvanoj flavonoidi, a posebno su antocijanini zaslužni za većinu pozitivnih učinaka na zdravlje.
3. Snižavaju krvni tlak
Borovnice imaju značajne prednosti za osobe s povišenim krvnim tlakom, što je jedan od glavnih čimbenika rizika za srčane bolesti.
Pregled istraživanja iz 2024. pokazao je da svakodnevna konzumacija borovnica tijekom mjesec dana može poboljšati protok krvi i širenje krvnih žila.
4. Poboljšavaju pamćenje i potiču rad mozga
Oksidativni stres može ubrzati starenje mozga i negativno utjecati na njegove funkcije.
Istraživanje iz 2023. pokazalo je da dnevni unos praha od borovnica (ekvivalent jedne šalice svježih plodova) može pomoći u očuvanju moždanih funkcija i poboljšanju pamćenja kod starijih osoba. No, potrebno je više istraživanja.
5. Reguliraju razinu šećera u krvi
Borovnice sadrže umjerene količine prirodnog šećera, a jedna šalica sadrži oko 14 grama, što je slično količini u jednoj naranči.
Bioaktivni spojevi u borovnicama mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Istraživanja sugeriraju da antocijanini pozitivno djeluju na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze. Ovi učinci su zabilježeni i kod svježih i kod sušenih borovnica. Poboljšana osjetljivost na inzulin smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.