Negativne misli imaju potencijal stvoriti bolest

Ajurveda smatra um i tijelo neodvojivom cjelinom i zdravstvene tegobe sagledava na psihosomatskoj razini. Stoga se velika pozornost pridaje tome kako smanjiti i kontrolirati stres kao dio suvremenog načina života. Potrebno je osvijestiti da imunosni sustav uvijek „prisluškuje“ naše misli i emocije. One se šire do svake stanice u našem tijelu, gdje mogu biti prikrivene dok ne izbiju poput erupcije.

Negativne misli imaju potencijal da stvore bolest pa život treba očistiti od njih pomoću meditacije ili molitve (preporučuje se prije jela kako bi se uravnotežila probavna vatra ili agni), vježbi disanja i joge, i to prema uputama certificiranih stručnjaka za ajurvedu i jogu.

Iz hrane se izgrađuju naše misli i tijelo, a pritom valja znati da hrana, ovisno o tome kako je odabiremo i konzumiramo, može biti lijek ili otrov. Hrana bi trebala biti sezonska i što prirodnija, a prema preporuci ajurvedskog stručnjaka, hranu treba kombinirati tako da uravnotežuje i pročišćuje organizam. Za uravnoteženje probavne vatre osobito su važni začini. Najčešće se koriste đumbir, kurkuma, papar, kardamom, kumin…

Da bi hrana optimalno podržavala probavu, valja slijediti ove preporuke:

  • Voće jedite zasebno, a ne u kombinaciji s drugim vrstama namirnica jer u tom slučaju može izazvati probavne tegobe. Voće se obično konzumira prije obroka te valja pričekati barem 20 - 40 minuta prije konzumiranja druge hrane.
  • Ne zagrijavajte med jer se tako uništavaju njegove hranjive tvari, a med se pretvara u ljepljivu masu koja se veže za stijenke krvnih žila i otežava cirkulaciju.
  • Izbjegavajte jesti podgrijanu hranu ili kuhanu hranu ostavljenu za drugi dan.
  • Energija Sunca nalazi se u tijelu u obliku probavne vatre. Njezina snaga najjača je u podne pa se tada preporučuje pojesti najveći obrok u danu. Jedenje između 10 i 14 sati najbolje je za probavu, a ne bi trebalo jesti nakon zalaska sunca jer s njime oslabljuje i probavna vatra. Večernji obrok treba pojesti najmanje tri sata prije odlaska na spavanje.
  • Pijenje tople vode tijekom ili nakon jela potiče probavu. Nemojte piti hladnu vodu ili neka druga pića poslije obroka jer se tako gasi probavna vatra.
  • Probavu možete podržati i šetnjom nakon obroka te pijenjem čaja od kardamoma.
  • Da biste se tijekom noći revitalizirali u skladu s prirodnim ciklusima, na spavanje treba ići najkasnije u razdoblju od 22 do 22:30 sati. Kasniji odlazak na spavanje remeti funkcioniranje organizma.