Današnji način življenja sa sobom donosi i brz životni ritam ispunjen stresom. Nametnuta nam je potreba za povećanom profesionalnom angažiranošću, što zahtijeva dugotrajan rad i veliko fizičko iscrpljivanje, te nam vrlo malo vremena ostaje za odmor i brigu o sebi i svojim potrebama. Neadekvatan način života na globalnoj je razini doprinio tome da su žene odvojene od same svoje biti, svoga „ja“, a to se nerijetko manifestira konstantnim povećanjem broja oboljenja kao što su endometrioza, prijevremena menopauza, sterilitet, hormonska neravnoteža, karcinomi reproduktivnih organa i brojna druga oboljenja.

Holistički pravac

Upravo zbog toga je najvažnije upoznati sebe, svoje mogućnosti i slabe točke te sagledati uzrok određenih simptoma koje osjećamo da bismo taj uzrok uklonile i prepoznale put k vlastitoj harmoniji i iscjeljenju na svim razinama.

Maharishi ajurveda, holistički pravac brige o zdravlju koji je utemeljio začetnik tehnike transcendentalne meditacije Maharishi Mahesh Yogi, pruža smjernice za prepoznavanje etioloških faktora koji ugrožavaju ženino zdravlje i za kreiranje stila života koji vodi k ponovnom uspostavljanju ravnoteže u fiziologiji, eliminaciji simptoma bolesti i regeneraciji reproduktivnog sustava.

Ciklus – indikator zdravlja

Prema ajurvedskoj medicini, menstruacijski ciklus jedan je od najvažnijih indikatora za procjenu zdravlja žene. Uvelike je važno koliko dana prođe između dva menstruacijska krvarenja, koliko ono traje, kakve je kvalitete i najavljuju li ga ili prate određeni simptomi.

Kažemo da je menstruacijski ciklus redovit kad se menstruacija javlja 27. ili 28. dan i traje 3 - 5 dana, ako krvarenje nije ni oskudno, ni preobilno i kad nije praćeno bilo kakvim neugodnim senzacijama kao što su bol, žarenje, osjećaj težine u abdomenu ili drugim tegobama. No, mnoge žene ne mogu ni zamisliti menstruaciju bez tegoba. Vjeruju da su popratni, često vrlo neugodni simptomi koji im znatno remete kvalitetu života neizostavni, kako su oni naprosto dio njihove fiziologije. Iako im tijekom pregleda liječnici često govore da je to stanje oduvijek takvo, prema ajurvedi, ono je zapravo posljedica neravnoteže vata, pitta i kapha doše i u Maharishi ajurvedi ono se obavezno tretira.

To je prvi korak koji dalje vodi k ponovnom uravnoteženju fiziologije žene. Na ovaj se način unapređuje cjelokupno zdravlje, hormonska slika postaje bolja, osjećaj ugode i dobro raspoloženje prisutni su tijekom svih dana u mjesecu, ali se i stvaraju uvjeti za zdravo, prirodno začeće, postavlja temelj za održavanje zdrave trudnoće, a poslije i za prirodnu, zdravu menopauzu.

Kako postići ravnotežu?

Budući da je, prema Maharishi ajurvedi, menstruacija način prirodne mjesečne detoksikacije, važno je da se tijekom tih dana ponašamo u skladu s time. Dakle, nužno je jesti lako probavljivu hranu, pa su u tom smislu najbolja tekuća i polutekuća topla jela.

Juhe i variva od žitarica i povrća, kompoti od raznog zrelog voća, pečena jabuka i topla prokuhana voda samo su neke od namirnica koje se preporučuju. Konzumaciju mesa, morskih plodova, ribe, fermentiranih mliječnih proizvoda, starih sireva, gaziranih pića, zamrznute i konzervirane hrane, sladoleda i drugih namirnica koje se teško vare trebalo bi u potpunosti izbjegavati. Također bi trebalo izbjegavati ljutu i jako začinjenu hranu, kao i mnogo citrusa, osobito u slučaju kad je menstruacija obilna i dugo traje.

Što se u vrijeme menstruacije ne preporučuje?

Dobra dnevna rutina tijekom perioda krvarenja osobito je važna. Moramo si prije svega priuštiti što više odmora (koliko god nam tekuće obaveze to dopuštaju) i trebale bismo poći spavati prije deset sati uvečer.

Preporučuje se da ne putujemo tijekom ovih dana i što više vremena provodimo same sa sobom, prepoznavajući vlastite senzacije i potrebe. Sportske aktivnosti, noćni izlasci i druga tjelesna iscrpljivanja apsolutno se ne preporučuju tijekom menstruacijskog krvarenja, jednako kao ni plivanje, uporaba tampona i seksualni odnosi.

Sve je prisutniji stav da žena tijekom menstruacije treba nastaviti obavljati iscrpljujuće aktivnosti. Međutim, prema Maharishi ajurvedi, to je u potpunoj suprotnosti s potrebama žene tijekom ovog perioda i narušava njeno zdravlje. Stoga je važno da odluke donosimo u skladu s tom činjenicom i preuzimamo odgovornost za njih.

Osim zdravog načina života, nezaobilazan je dio ajurvedske terapije i korištenje organskih biljnih suplemenata, kao i čistih organskih eteričnih ulja. Kad se pažljivo odaberu, znatno doprinose uravnoteženju hormonskog statusa i unapređenju zdravlja.

Ajurvedski preparati u prvoj fazi terapije stimuliraju otklanjanje postojećih neusklađenosti, a nakon toga pospješuju regeneraciju ženske fiziologije. U ajurvedskoj medicini koriste se preparati koji se zovu rasajane. Njihova je uloga da pomlade i nahrane cijelo naše biće te nam, samim time, omoguće da dugo zadržimo mladalački izgled. No, nije samo izgled ono što govori o starosti našeg organizma.

Danas se veoma često događa da uspješne žene koje puno rade ili pak one koje su iznenada doživjele jaki stres, ali i mnoge druge, vrlo rano ostanu bez menstruacije, čak i prije četrdesete godine života. Tada se često pribjegava hormonskoj terapiji koja u nekim slučajevima ima efekta, a u nekima nema.

Pokretanje zdravog sustava

Kad se ovaj problem promatra iz ajurvedske perspektive, uviđamo da je u pitanju specifična neravnoteža vata doše te se najprije mora tretirati zatečeno stanje, a zatim se primjenjuju rasajane, koje će nahraniti tkivo i na neki način ponovo pokrenuti zdrav hormonski sustav žene. Tako postaje moguće ne samo da menstruacijski ciklus ponovo postane redovit, već i da žena zatrudni. Ovo je primjer kako se na suptilan i potpuno prirodan način mogu aktivirati samoiscjeljujuće sposobnosti koje svatko od nas posjeduje i podržati prirodni proces vraćanja fiziologije u ravnotežu.

Gdje su naše granice?

Da bismo bile zdrave i sretne, sposobne primiti i pružiti ljubav i biti stabilna podrška onima koje volimo, moramo prije svega biti svjesne sebe i svojih potreba, čak i onda kad nemamo mogućnost da te potrebe u potpunosti zadovoljimo. Bez obzira na to koliko možemo izdržati, neophodno je znati gdje su nam granice i moramo prestati iscrpljivati svoje tijelo.

Sama bit života nije u tome da stalno nešto trpimo i izdržavamo, nego u osjećaju blaženstva i harmonije. Kad prepoznamo poruke koje nam šalju tijelo i srce, imat ćemo mogućnost zastati, osjetiti, promisliti o tome kako brinući se o sebi zapravo odabiremo put koji nas vodi u sretniji život.