za 2 male staklenke
1 kg šljiva
100 – 150 g šećera (ovisno o tome koliko su šljive slatke)
2 žlice ruma, rakije ili votke
začini (možete upotrijebiti sve ili pojedine):
½ do 1 žličica mljevenog cimeta
1 mahuna vanilije
4 klinčića
komad đumbira dug 1 cm
2 zvjezdasta anisa
1 sjemenka kardamoma
navršak noža svježe naribanoga muškatnog oraščića
Šljive očistite od koštica i narežite na komade željene veličine. Stavite ih u široku posudu za pečenje i pospite šećerom i začinima (mahunu vanilije zarežite oštrim nožem po dužini, tupom stranom noža sastružite sjemenke pa njih i mahune rasporedite po šljivama; đumbir narežite na ploškice ili naribajte). Nemojte miješati. Posudu poklopite ili čvrsto prekrijte folijom te ostavite u hladnjaku kako bi šljive pustile sok i upile aromu začina. Najbolje je da voće pripremite večer prije.
Netom prije pripreme pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izvadite začine koji su u komadu pa posudu s voćem stavite u pećnicu (da džem ne bi prskao po pećnici, posudu pokrijte aluminijskom folijom). Nakon 30 minuta promiješajte i pritom lagano zgnječite kuhačom. Vratite u pećnicu pa nastavite peći džem, miješajući ga svakih 30 minuta, dok se ne zgusne (ukupno otprilike sat i pol do dva sata; povucite žlicom kroz džem: ako ostane trag na dnu posude, džem je gotov). Ulijte ga u sterilizirane staklenke pa u svaku ulijte po žlicu ruma (rakije ili votke) i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi pa spremite na suho, tamno i hladno mjesto.