Sastojci:
250 g nezrelog ploda kruhovca
80 g smeđe riže
1 avokado
1 limeta
1 crveni luk
1 crvena paprika
1 žlica prirodnog ulja pogodnog za prženje
1 žlica mljevenog kumina (kima)
1 žlica dimljene paprike
2 žlice pirea od rajčice
2 žlice meksičkog umaka chipotle (ili sličnog pikantnog umaka od čilija)
2 žlice javorova sirupa
1 šaka svježeg lišća korijandra
malo morske soli i crnoga papra

Priprema:
U posudi zakuhajte 400 ml vode. Prije kuhanja isperite rižu. Stavite je u vrelu vodu i dodajte prstohvat morske soli. Neka se riža kuha od 20 do 25 minuta, a potom je ocijedite.

Narežite luk na tanke kriške, a crvenu papriku na kockice. Ocijedite i isperite kruhovac. Na tavi zagrijte ulje pa dodajte tri četvrtine od ukupne količine narezanog luka i pržite ga na srednje jakoj vatri 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte kruhovac i pržite još 3 minute. Drvenom kuhačom usitnite „meso“ kruhovca na komadiće. Potom dodajte crvenu papriku, pire od rajčice, umak chipotle (ili sličan pikantni umak), javorov sirup, dimljenu papriku, mljeveni kumin i 200 ml vrele vode.

Poklopite tavu i ostavite da se kuha 15 minuta, povremeno miješajući dok kruhovac ne omekša. Dodajte još malo vode ako je jelo pregusto. Začinite morskom solju i crnim paprom te razdvojite komadiće kruhovca pomoću dviju vilica.

U međuvremenu napravite salsu. Ogulite avokado, izvadite mu košticu pa ga narežite na kockice. Nasjeckajte korijandar i iscijedite sok limete. U zasebnoj zdjeli pomiješajte avokado, korijandar i preostali crveni luk pa dodajte polovinu od ukupne količine limetina soka i prstohvat morske soli. Poslužite „trgani“ kruhovac na toplim tanjurima, zajedno s rižom i salsom od avokada. Jelo poškropite preostalim sokom limete.