Iako je zimi smanjen izbor voća, priroda nam je i za to razdoblje pripremila prave poslastice. Od nara, dunja i brusnica napravite deserte koji će zbog obilja antioksidansa goditi i zdravlju
Izvor: Kristina Lenard
Pita od dunja
(za 4-6 osoba) desert
Izvor: Kristina Lenard
Sastojci za prhko tijesto: 20 dag polubijelog pšeničnog brašna 15 dag integralnog pšeničnog brašna 20 dag biomargarina ili maslaca 1/3 žličice soli 3 žlice kukuruznog ili rižinog slada 2 žlice smeđeg šećera od trske 2-3 žlice hladne vode Nadjev: 60 dag dunja prstohvat soli 2 žlice smeđeg šećera od trske 3 žlice pekmeza od breskve Gornji hrskavi sloj: 10 dag zobenih pahuljica 4 žlice agavinog sirupa 4 žlice suncokretovog ulja 8 dag badema
U posudi prosijte brašno. Dodajte hladan margarin ili maslac, izrezan na listiće. Smeđi šećer sameljite u mlincu za kavu pa ga dodajte u posudu s brašnom. Također, dodajte sol, slad i hladnu vodu. Brzo zamijesite tijesto hladnim rukama. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu prianjajuću foliju i ostavite jedan sat u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Odstajalo tijesto valjkom razvucite da bude nešto manje od promjera kalupa za pečenje od 26 cm. Potpuno ga razvucite prstima tek kada ga stavite u kalup.
Tijesto izbodite vilicom i stavite peći 7-8 minuta. Očistite i naribajte dunje. Posolite ih, pošećerite i pirjajte desetak minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi. Po polupečenom tijestu ravnomjerno rasporedite pirjane dunje i pekmez od bresaka. Umijesite gornji sloj od zobenih pahuljica, agavinog sirupa, ulja i grubo nasjeckanih badema. Na sloj dunja i pekmeza rasporedite smjesu od zobenih pahuljica i vratite u pećnicu na 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite prije rezanja.
desert
Izvor: Kristina Lenard
Kompot od brusnica
(za 4 osobe) šalica ušećerenih brusnica 1/3 šalice zlatnih grožđica prstohvat soli 1 dl vode 5 klinčića 4 žlice likera limoncello korica i sok od pola naranče
Stavite prvih pet sastojaka u posudu i zagrijte. Kuhajte poklopljeno deset minuta. U zadnjoj minuti kuhanja otklopite posudu, dodajte liker i pustite da alkohol ispari. Sklonite s plamena i umiješajte sok i koricu naranče. Izvadite klinčiće i ostavite kompot da se hladi. Odvojite pola kompota i izradite štapnim mikserom. Ponovno pomiješajte krupni i usitnjeni dio kompota. Poslužite u zdjelicama. Ovaj kompot možete poslužiti kao samostalan desert ili kao prilog uz pečena slana i mesna jela.
Žele od nara
(za 4 osobe) desert
Izvor: Kristina Lenard
1,5 kg nara ili 7,5 dl gotovog soka od nara 3 žlice biljnog želea agar agara u pahuljicama 5 dag očišćenih zrelih sjemenki nara 2 žlice agavinog sirupa 1/4 žličice sušene metvice prstohvat soli
Očistite šipak i sjemenke stavite u sokovnik. Dobiveni sok stavite u posudu i pomiješajte s agar agarom i soli. Lagano kuhajte 7 min. Posudu sklonite s plamena i umiješajte sirup od agave. Usitnite sušenu mentu među prstima i dodajte u sok. U četiri zdjelice rasporedite svježe sjemenke šipka i prelijte vrućim kuhanim sokom. Ostavite da se žele postupno ohladi i zgusne, a zatim poslužite.