Pita od dunja

(za 4-6 osoba)
Sastojci za prhko tijesto:
20 dag polubijelog pšeničnog brašna
15 dag integralnog pšeničnog brašna
20 dag biomargarina ili maslaca
1/3 žličice soli
3 žlice kukuruznog ili rižinog slada
2 žlice smeđeg šećera od trske
2-3 žlice hladne vode
Nadjev:
60 dag dunja
prstohvat soli
2 žlice smeđeg šećera od trske
3 žlice pekmeza od breskve
Gornji hrskavi sloj:
10 dag zobenih pahuljica
4 žlice agavinog sirupa
4 žlice suncokretovog ulja
8 dag badema

U posudi prosijte brašno. Dodajte hladan margarin ili maslac, izrezan na listiće. Smeđi šećer sameljite u mlincu za kavu pa ga dodajte u posudu s brašnom. Također, dodajte sol, slad i hladnu vodu. Brzo zamijesite tijesto hladnim rukama. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu prianjajuću foliju i ostavite jedan sat u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Odstajalo tijesto valjkom razvucite da bude nešto manje od promjera kalupa za pečenje od 26 cm. Potpuno ga razvucite prstima tek kada ga stavite u kalup.

Tijesto izbodite vilicom i stavite peći 7-8 minuta. Očistite i naribajte dunje. Posolite ih, pošećerite i pirjajte desetak minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi. Po polupečenom tijestu ravnomjerno rasporedite pirjane dunje i pekmez od bresaka. Umijesite gornji sloj od zobenih pahuljica, agavinog sirupa, ulja i grubo nasjeckanih badema. Na sloj dunja i pekmeza rasporedite smjesu od zobenih pahuljica i vratite u pećnicu na 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite prije rezanja.

desert
Kristina Lenard desert
Kompot od brusnica

(za 4 osobe)
šalica ušećerenih brusnica
1/3 šalice zlatnih grožđica
prstohvat soli
1 dl vode
5 klinčića
4 žlice likera limoncello
korica i sok od pola naranče

Stavite prvih pet sastojaka u posudu i zagrijte. Kuhajte poklopljeno deset minuta. U zadnjoj minuti kuhanja otklopite posudu, dodajte liker i pustite da alkohol ispari. Sklonite s plamena i umiješajte sok i koricu naranče. Izvadite klinčiće i ostavite kompot da se hladi. Odvojite pola kompota i izradite štapnim mikserom. Ponovno pomiješajte krupni i usitnjeni dio kompota. Poslužite u zdjelicama. Ovaj kompot možete poslužiti kao samostalan desert ili kao prilog uz pečena slana i mesna jela.

Žele od nara

(za 4 osobe)
1,5 kg nara ili 7,5 dl gotovog soka od nara
3 žlice biljnog želea agar agara u pahuljicama
5 dag očišćenih zrelih sjemenki nara
2 žlice agavinog sirupa
1/4 žličice sušene metvice
prstohvat soli

Očistite šipak i sjemenke stavite u sokovnik. Dobiveni sok stavite u posudu i pomiješajte s agar agarom i soli. Lagano kuhajte 7 min. Posudu sklonite s plamena i umiješajte sirup od agave. Usitnite sušenu mentu među prstima i dodajte u sok. U četiri zdjelice rasporedite svježe sjemenke šipka i prelijte vrućim kuhanim sokom. Ostavite da se žele postupno ohladi i zgusne, a zatim poslužite.