(za 3 osobe)
1/3 šalice kukuruza kokičara • 2 žlice suncokretova ulja • prstohvat soli
Preljev od karamele : 1/2 šalice smeđeg šećera od šećerne trske • 3 žlice kukuruznog ili rižinog slada • 40 g margarina • prstohvat soli • 1/2 žličice sode bikarbone • 1/4 žličice vanilije u prahu
U širokoj posudi zagrijte ulje pa sklonite s plamena i dodajte kukuruz. Poklopljenu posudu vratite na srednje jak plamen. Kad kokice počnu pucketati, malo otklopite, nastavite peći i često protresite. Kokice su gotove kad više ne čujete pucketanje.
Preljev: Rastopite margarin na srednje jakoj vatri. Umiješajte smeđi šećer, kukuruzni slad i sol. Za vrijeme karameliziranja samo povremeno protresite posudu, nemojte miješati. Za 10-ak minuta sklonite s plamena. Umiješajte sodu bikarbonu i vaniliju. Preljevom prelijte kokice i dobro promiješajte. Ravnomjerno ih raspodijelite po limu za pečenje i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 100°C.Tijekom pečenja kokice povremeno promiješajte.
Karamelizirane kokice
Kad pravite karamelu, šećer zagrijavajte polako. U tome je tajna njezina okusa. Zatim je prelijte po kremi, pudingu, kolačima, sladoledu, voću, kokicama, a od nje možete izraditi i ukrasne košarice
Još iz kategorije