Za tijesto (12 košarica):
2 šalice + 1 žlica brašna T-850
3 žlice kukuruznog brašna
½ žličice praška za pecivo bez aluminija
¼ žličice soli
²/ ₃ šalice maslinova ulja
1 žličica limunova soka
nekoliko kapi ledene vode
Za voćno punjenje:
12 žlica nasjeckanoga sezonskog voća
1 žlica ruma
¼ žličice praha burbon vanilije
5 žlica domaćeg pekmeza
nekoliko kapi limuna
prstohvat soli
javorov sirup/rižin slad, za posluživanje

1. Prosijte brašno s praškom za pecivo i solju. Dodajte ulje, promiješajte vilicom pa dodajte limunov sok i nekoliko kapi vode. Mijesite u zdjeli nekoliko sekundi da se sastojci povežu. Ako vam se čini previše suho (to ovisi o brašnu), dodajte još nekoliko kapi vode. Oblikujte u kuglu i omotajte je prozirnom folijom te ostavite da stoji u hladnjaku barem jedan sat, a najbolje preko noći.

2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite loptu tijesta iz hladnjaka i razdvojite na 12 jednakih dijelova (poslužite se kuhinjskom vagom ako vam je tako lakše). U svaki kalup za muffine utisnite dio tijesta tako da dobijete košaricu koja će se nakon pečenja moći puniti voćem.

3. Prazne košarice pecite 12-15 minuta ili dok ne porumene. Ostavite da se potpuno ohlade u kalupu pa ih pažljivo vadite pomoću lopatice ili nožića, kako tijesto ne bi pucalo. Za punjenje očistite i nasjeckajte sezonsko voće (jednu ili više vrsta) te u zdjeli pomiješajte s ostalim sastojcima. Pustite da stoji oko pola sata pa svaku košaricu napunite nadjevom te prije posluživanja poškropite javorovim sirupom ili rižinim sladom. Uslast!