350 g svježih datulja
125 ml vode
naribana korica 1 naranče
200 g pirova integralnog brašna
150 g polubijelog pšeničnog brašna
200 g zobenog zrnja
¼ čajne žlice soli
250 g margarina
100 g smeđeg šećera od šećerne trske
1 vrećica vanilin bourbon šećera
1 žlica margarina za kalup

Zobeno zrnje namačite preko noći u vodi. Datuljama izvadite koštice i sitno ih nasjeckajte. Kuhajte ih tri minute s vodom, često miješajući. Ostavite ih sa strane da se ohlade. Kad se ohlade, kratko ih miksajte štapnim mikserom. Ručno umiješajte naribanu koricu naranče. Margarin miješajte dok ne postane pjenast, a onda mu lagano dodajte smeđi te vanilin šećer i dalje miješajući. Pomiješajte pirovo i pšenično brašno sa solju. Zobeno zrnje ocijedite i prosušite u kuhinjskoj krpi. Prosijano brašno i zobeno zrnje dodajte u margarin i zamijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji 20 minuta u hladnjaku. Okrugli kalup, promjera 26 cm, namažite jednom žlicom margarina. Polovinu tijesta rasporedite po dnu kalupa i načinite rub. Tijesto premažite kuhanim datuljama po kojima ćete namrviti i rasporediti ostatak tijesta. Zagrijte pećnicu na 170 ˚C. Pitu pecite 70 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim narežite na kriške. Poslužite uz čaj od melise.