Za tijesto:
200 g glatkog brašna
50 g integralnog brašna
2 žlice smeđeg šećera
prstohvat soli
125 g hladnog maslaca
Ostalo:
30-ak šljiva
4 žlice džema od kupina
50 g nasjeckanih poprženih pistacija
Za tijesto pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol. Maslac narežite na kockice pa ga dodajte u brašno i pritom "urežite" u njega služeći se dvama noževima ili vilicom tako da dobijete mrvičastu smjesu. Mješavinu prebacite na komad plastične folije te preklopite i čvrsto pritisnite kako bi se smjesa povezala. Od tijesta oblikujte disk, omotajte ga folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat. Netom prije pečenja tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika i stavite na lim obložen papirom za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a šljive prerežite i očistite od koštica. Rasporedite ih po tijestu s prerezanom stranom prema gore te premažite s 2 žlice džema od kupina, koji ste prije toga lagano zagrijali. Pecite 20 minuta pa smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 10-ak minuta. Kad pitu izvadite iz pećnice, premažite je ostatkom zagrijanog džema te pospite nasjeckanim pistacijama. Prije posluživanja ohladite na sobnu temperaturu.