(za kalup promjera 25 cm)
TIJESTO
250 g brašna
125 g maslaca
2 jaja
3 jušne žlice kiselog vrhnja
½ praška za pecivo
½ čajne žlice soli

NADJEV:
6 žlica maslinova ulja
10 dag šunke
10 dag slanine
10-ak ćimulica (mladih izdanaka kupusa)
15 dag tvrdoga kozjeg sira
2 mlada poriluka
2 jaja
2,5 dl slatkog vrhnja
čajna žlica nasjeckanog vlasca
sol, papar
prstohvat muškatnog oraščića


Na radnoj površini pomiješajte brašno, prašak za pecivo i omekšali maslac. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja, sol i kiselo vrhnje te dodajte brašnu i maslacu. Mijesite dok ne dobijete finu mekanu masu. Smjesu spljoštite, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem jedan sat.

Ćimulice dobro operite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, procijedite ih i nasjeckajte. Na maslinovu ulju kratko popržite nasjeckani mladi poriluk, slaninu i šunku. Dodajte sol i papar. U zasebnoj zdjeli izmiješajte slatko vrhnje, jaja, sol, papar, muškatni oraščić i vlasac te dodajte smjesu iz tave (malo ohlađenu), umiješajte ćimulice i na kraju dodajte naribani kozji sir. Tijesto za pitu razvaljajte u maslacem namašćeni okrugli kalup (za pite) i ulijte nadjev. Pitu pecite četrdesetak minuta na 160 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.