2 kg vrlo malih jabučica, može i divljih
1 l vode
po 1 kg krupnog kristal šećera ili posebnog šećera za želiranje na litru soka
sok od dva limuna

Jabučice operite, narežite i složite u lonac pa ih prekrijte vodom i kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Povremeno ih promiješajte i prognječite pomagalom za pire, tako da puste što više pektina. Kad omekšaju, stavite ih na cjedilo i ostavite nekoliko sati da se ocijedi sav sok. Povremeno promiješajte. Izmjerite koliko ste ocijeđenog soka dobili i prelijte ga u čisti lonac. Dodajte potrebnu količinu šećera (ovisi o ukusu, otprilike kilogram na litru soka) i limunov sok. Sirup miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, zatim pojačajte vatru i neka ključa još 5-10 minuta. Zgotovljen žele maknite s vatre, pustite vrlo kratko da počine te, dok je još vruć, ulijte u čiste, sterilizirane i vruće staklenke.