Za šalicu napitka potrebno je
250 ml biljnog mlijeka
50 g kuhane ili pečene buče
1-2 žlice kakaa ili 30 g tamne čokolade
2-3 žlice javorova sirupa
½ žličice mljevenog cimeta
malo svježe naribanoga muškatnog oraščića
Mlijeko ulijte u lončić, pa mu dodajte buču narezanu na komade, kakao razmućen s malo vode ili nasjeckanu čokoladu, javorov sirup i začine. Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući dok se sastojci ne zagriju. Smiksajte štapnim mikserom (ili pažljivo ulijte u blender i smiksajte) tako da dobijete zapjenjeni, glatki kremasti napitak. Odmah poslužite posuto s malo cimeta. (Ako vruću čokoladu želite poslužiti sa sljezovim kolačićima, kupite ih u prodavaonici zdrave hrane i obavezno provjerite sastojke kako biste izbjegli želatinu i bijeli šećer, koje vrlo često sadrže.)