Neumjereno pijenje kave dovodi do kofeinskog kraha – svojevrsnog začaranog kruga u kojemu nakon privremenog podizanja energije slijedi pad praćen umorom, glavoboljom i nervozom. S druge strane, postoji niz ukusnih kavovina odnosno zamjena za kavu koje pružaju osjećaj poleta i budnosti, sličan onome nakon ispijanja kave, ali bez spomenutih nuspojava.

1. Najcjenjenija tradicionalna alternativa kavi je napitak od mljevenog korijena cikorije, ljekovite biljke koja pročišćuje i jača organizam, a pritom osobito blagotvorno djeluje na probavni i mokraćni sustav. Cikorija ima okus sličan kavi, ali ne sadrži kofein. Tradicionalne beskofeinske alternative su i one na bazi prženih žitarica poput ječma, zobi i raži koje se često obogaćuju cikorijom. Takozvana kava od žitarica nudi se i u verzijama bez glutena.

2. Među nadomjescima za kavu preporučuje se i prah sirovog kakaa bogat antioksidansima, mineralima i aminokiselinama važnim za normalno funkcioniranje organizma i mentalnu bistrinu.

3. Umjesto kave sve se više koristi prah korijena mace, drevne južnoameričke superbiljke za izdržljivost i vitalnost. Maca slovi kao jedinstvena bomba vitamina C i najraznovrsnijih minerala, proteina i aminokiselina. Kao zamjena za kavu osobito je popularna mješavina zvana macaccino, u kojoj je maca obogaćena kakaom i prirodnim šećerom poput onoga od kokosa. Premda je maca izuzetno hvaljena, s njome ne valja pretjerivati – u vodu, sok ili smoothie dovoljno je staviti malu količinu praha pridržavajući se uputa proizvođača.

4. Manje doze dovoljne su i u primjeni praha od bobica guarane, još jedne južnoameričke biljke s kultnim statusom podizača organizma. Ona sadrži aktivni sastojak guaranin koji je gotovo identičan kofeinu, ali se znatno sporije apsorbira u krvotok te stoga pruža dulji i ujednačeniji osjećaj energiziranosti.

5. Kao nadomjestak za kavu često se preporučuje i visokokvalitetan zeleni čaj koji, doduše, sadrži kofein, ali u znatno manjoj količini nego kava. Dodatni je plus to što se kofein iz zelenog čaja u organizmu lakše razgrađuje, a djeluje postojanije nego kofein iz kave.

6. Razbuđujući učinak, i to bez kofeina, imaju čajevi od đumbira, metvice i maslačkova korijena koji se inače može samljeti te pripremiti poput kave. Osim što spomenuti napici daju osjećaj svježine i bistrine, blagotvorni su za probavu i imunitet.