Ljubav je dragocjeno iskustvo koje nam donosi sreću i bol, snagu i razočaranje, sigurnost i preobrazbu. Ona nije rezervirana samo za mladost. Bez obzira na životnu dob, ljubav je uvijek dobrodošla gošća, nikad ne odustajemo od nje. Postoji ljubav između roditelja i djece, prijateljska ljubav, ljubav prema samom sebi, no najviše čeznemo za ljubavnom vezom u kojoj ćemo osjetiti što znači biti voljen, u kojoj ćemo moći podijeliti sve što jesmo, sve što znamo i sve što imamo s drugom osobom. Što uopće za nas znači ljubav? Što očekujemo od nje? I što nam je dosad ljubav donijela u život? Svatko ima svoju priču. Ljubav želimo, tražimo, ponekad je se i bojimo. Kad nas povrijedi, bježimo od nje, ponekad je nesmotreno odbacujemo, a ako smo ranjeni i ogorčeni, ljubav možemo i prezirati. Ima i onih koji su prema ljubavi ravnodušni, ili barem žele da tako izgleda, dok se u skrivenim zakucima srca krije druga priča. Ljubav je tako snažna da mnogo toga činimo u njezino ime, dovoljno snažna da pokreće svijet!

Planetarni ljubavnici
U natalnom horoskopu Venera će pobliže opisati što očekujemo od ljubavne veze, što nas privlači, što želimo. Mars će pokazati kako ćemo se izboriti za to što želimo. Možemo ih zamisliti i kao planetarne ljubavnike koji simboliziraju strast. No ne smijemo izostaviti ni položaj natalnog Mjeseca koji opisuje najsnažniju emotivnu potrebu našeg bića. To je ona vrsta hrane potrebna srcu i duši koja može donijeti unutarnji osjećaj zadovoljstva, sigurnosti i sreće. Stoga uspoređujući horoskope želimo da partner svojim planetima može nahraniti naš Mjesec kao i mi njegov. Kad su skladne dvije Venere, imamo zajedničke vrijednosti, a ako se usklade Venera i Mars u usporednim horoskopima, nastaje obilje strasti. Snagu za vezu na duge staze uz njih će u usporednom horoskopu simbolizirati dobar međusobnih odnos Mjeseca, Sunca i podznaka. Ipak, ono što povezuje dvoje ljudi, ono što čini ljubav jedna je od najvećih tajni koju zna samo ljubavni par.

Ponekad usporedni horoskopi ne pokazuju najbolju usklađenost, no veza traje i čini se da je dobra. Još se češće događa obrnuta situacija. Usporedni horoskopi odlično se nadopunjavaju, osobe se vole, no ne mogu ostvariti vezu zbog stvarnosti koja se raznim preprekama usprotivila sretnoj manifestaciji veze. Često se prevarimo vjerujući da velike i prave ljubavi samim time imaju pravo na sreću. Od Romea i Julije do naših svakodnevnih priča vidimo da je život ponekad okrutan prema velikim i pravim ljubavima. No nitko nam nikad nije ni garantirao sretan bajkoviti završetak naših ljubavnih priča u kojem su „živjeli sretno sve do svoje smrtiʺ. Stoga se snalazimo između snova i stvarnost gradeći svoju sreću najbolje što znamo i možemo.

ljubavni par
Pexels 

Igra lovice
Prateći nebesku igru Venere i Marsa možemo pratiti plime i oseke svojih ljubavnih veza. U 2023. ovaj par planetarnih ljubavnika kao da se igra lovice. Nakon jedinog osjetljivog trenutka u veljači kad njihov aspekt kvadrata simbolizira napetost, ostatak godine nosi mirne energije. Mars hita ispred Venere koja ga pokušava sustići, no bezuspješno. Dva puta će tijekom godine biti u istom znaku, no ne i u čvrstom zagrljaju konjunkcije. Mars je uvijek korak ili dva ispred Venere, možda kako bi joj kavalirski otvorio put, no kao prijatelj i zaštitnik, a ne kao strastveni ljubavnik. Premda se ove godine neće uloviti, ima puno povoljnih razdoblja koja će svakom od nas pružiti priliku za sretne trenutke u ljubavi. Obratite prvenstveno pozornost na znakove u kojima se nalaze vaš natalni Mjesec i Venera, a potom provjerite Sunce, Mars i podznak kako biste pronašli svoje najsretnije razdoblje.

Prvih dana godine Venera u Vodenjaku se skladno nadopunjavala s Marsom u Blizancima. No od 27. siječnja do 19. veljače Venera je u Ribama, a Mars u Blizancima u jedinom ovogodišnjem napetom razdoblju koje će kulminirati njihovim kvadratom 5. veljače. Venera sugerira nježne i zavodljive energije koje bude maštu, a ljubavna očekivanja šire se poput ružičastog balona. Možda ćemo nehotice očarati nečije srce, dok nas osoba koju želimo neće ni primijetiti. Mars u Blizancima sugerira da neće svi shvatiti dubinu osjećaja i želju za emotivnim stapanjem. Šarmantne riječi mogle bi probuditi lažne nade i pogrešna očekivanja te otvoriti put još jednom ljubavnom razočaranju. S jedne strane valovi strasti preplavljuju naše granice, ne manjka drskosti i šarma u osvajanju, no čini se da ima previše nesporazuma, pogrešnih signala, ponekad i neiskrenosti. Čak i najbolje namjere mogu biti u sukobu sa stvarnošću pa je potrebno malo opreza u veljači, koja je uostalom i doba karnevala, doba kad rado pod maskom postajemo netko drugi.

ljubavni par
Pexels 

Igra vatre i zraka - osvajanje
Napetosti prestaju kad 20. veljače Venera uđe u znak Ovna te počinje vesela i drska igra s Marsom u Blizancima. Odlično nadopunjavanje romantičnih čežnji i odlučnosti da ih ostvarimo kulminira 11. ožujka kad su Venera i Mars jedini put ove godine u povoljnom aspektu sekstila. To je razdoblje kad će mnogi skupiti hrabrost za djelovanje na ljubavnom planu i krenuti u osvajanje. Uz podršku Jupitera u Ovnu čini se da bi se s lakoćom mogle ostvariti i one najveće želje, a nove veze punom snagom zaploviti u sretnu budućnost, uz obilje optimizma i smijeha. Nemojmo biti preosjetljivi jer energija Ovna nije profinjena, drska je, izazovna i izravna. Ispod površinske grubosti krije se želja za vezom toplih osjećaja, potreba da kroz ljubavnu vezu potvrdimo svoju vrijednost i budemo sretni što smo u tome uspjeli. Do 16. ožujka ovo je najuzbudljivije ljubavno razdoblje kad započinju mnoge nove veze, a dugotrajne veze bude se iz zimskog sna obnovljenim strastima. Ova energija pogoduje pripadnicima vatrenih i zračnih znakova, pri čemu su Ovan, Strijelac i Vaga na vrhu ljestvice. Rak i Ribe, Djevica i Jarac s ovom se intenzivnom energijom možda neće najbolje snaći pa će se vjerojatno povući na rezervne položaje pokazujući suzdržanost i oprez.

Igra vode i zemlje - senzualnost
Mars 25. ožujka nakon višemjesečnog boravka u Blizancima ulazi u znak Raka, uz dobrodošlicu Venere u Biku. Snažna i moćna Venera u svom vlastitom znaku vrlo je umiljata, zavodljiva i senzualna. Mars u Raku hrani se osjećajnom energijom i simbolizira poriv da štitimo one koje volimo motivirani snažnim osjećajem ljubavi. Ovo je mirno i lijepo ljubavno razdoblje u kojem se prirodno prepuštamo tjelesnoj ljubavi i nježnostima koje će nahraniti sva osjetila. Saturn i Neptun u Ribama podržavaju Veneru i Mars te sugeriraju da smo zaljubljivi i spremni se potpuno posvetiti partneru. Nove ljubavi su jako romantične i imaju šansu potrajati. Ljubavna idila traje do 10. travnja i u njoj će najviše uživati Bik, Rak, Škorpion i Jarac te ostali zemljani i vodeni znakovi. Ovnu i Lavu ne odgovara najbolje ova stabilna energija, nedostaje im uzbuđenja.

Igra vode - proslava ljubavi
U svibnju, u kratkom ali moćnom razdoblju od 7. do 19. ovog mjeseca, Venera i Mars su u Raku. Energija Raka sugerira nježne osjećaje, želju za emotivnim stapanjem, važno je osjetiti sigurnost u vezi te podijeliti osjećaje. Prepoznajemo vrijednost pripadanja i zaštite koju u pripadnosti dobivamo. Nove se veze stvaraju oprezno i polako, no ispod površine teku snažni osjećaji. Ako sanjate o obiteljskom životu ispunjenom djecom, onda je ovo odlično razdoblje za ceremoniju proslave ljubavi, bilo da su to zaruke, vjenčanje ili simbolično obnavljanje davno danih zavjeta. Postojeće veze čvršće su nego ikad, a zajednički dom najsigurnije utočište. Bik i Jarac, Rak i Ribe doživljavaju najsretnije ovogodišnje ljubavne trenutke.

Igra vatre - sjaj i toplina osjećaja
Vatrena energija simbolizira viziju ljubavi kakvu bismo željeli pronaći, strast zbog koje ne odustajemo kako bismo ostvarili ljubav veću od života. Od 5. lipnja do 9. srpnja Venera i Mars su u Lavu, vatrenom znaku čije veliko srce snažno kuca romantičnim čežnjama. Spontano pokazujemo osjećaje, s lakoćom i radošću pokazujemo u ljubavi svoju plemenitu i optimističnu narav. Nove se veze sklapaju lako, uz velike riječi i neumjerena obećanja u koja se istinski vjeruje. Postojeće veze traže dramatičan dokaz ljubavi. Uz cijelo svoje srce koje ste već davno poklonili, darujte svom partneru i nešto dragocjeno, romantično, glamurozno, najbolje zlatno, kao podsjetnik na vječnu ljubav u koju se zaklinjete. Pripadnici vatrenih znakova Ovan, Lav i Strijelac već dugo nisu imali ovako intenzivno razdoblje kad je riječ o osjećajima, ljubavi i vezi. Zračnim znakovima Blizancima, Vagi i Vodenjaku ova energija iznimno odgovara, a zahvaljujući Jupiteru u Biku u ljubavnoj sreći im se pridružuju Bik, Jarac i Škorpion.

ljubavni par
Pexels 

Igra vatre i zraka - preispitivanje srca
Venera započinje svoj novi ciklus u Lavu, gdje će boraviti čak četiri mjeseca od 5. lipnja do 8. listopada. Zato će imati i retrogradnu fazu, od 23. srpnja do 4. rujna. Ne trebamo se bojati u tom razdoblju za svoju ljubavnu sreću, nego ga iskoristiti kako bismo preispitali što želimo u ljubavi i kakve su promjene potrebne kako bismo bili sretni. Ako u vezama postoje nesuglasice ili nesporazumi, Mars u Vagi i Venera u Lavu od 27. kolovoza do 8. listopada mogu pronaći kompromise. Spremni smo zagladiti sve nesporazume, pomiriti se ako je bilo svađa te bolje uskladiti želje i stvarnost. Čini se da s partnerom pronalazimo nove razine razumijevanja i poštovanja, kao i zajedničke interese. Društveni život bi mogao biti intenzivan, a kao par želimo ostaviti najbolji dojam, pokazati drugima koliko smo sretni. Premda u srcu i dalje bukte snažne strasti, čini se da ih znamo obuzdati i zadržati vanjsku uglađenost uz neizbježnu iskricu drame i glamura.

Igra zemlje i vode - intimnost
Mars u Škorpionu i Venera u Djevici od 9. listopada do 7. studenoga dobar su par. Mars u Škorpionu sugerira snažne osjećaje, moć zavođenja, želju da razotkriva partnerove ranjivosti - ne da bi ih iskoristio, nego da bi produbio osjećaj intimnosti. Energija Venere u Djevici pomalo je suzdržana, sramežljiva i profinjena, no spremna je prepustiti se Marsovu vodstvu u istraživanju tajni intimnosti i seksualnosti. Imamo priliku razotkriti svoju ranjivost s povjerenjem i nadom da će ona u ljubavniku probuditi ljubav i razumijevanje, a ne želju za dominacijom. Uspješno balansiramo snažne osjećaje i razumne procjene svojih ljubavnih izazova pa će se u ovom razdoblju produbiti doživljaj intimnosti i u pravim okolnostima osjetit ćemo iscjeljujuću moć seksualnosti. Ovo razdoblje povoljnije je zemljanim i vodenim znakovima, najviše Djevici i Škorpionu.

Za kraj godine - pat pozicija
Od 24. studenoga do 3. prosinca kratkih devet dana Venera u Vagi je u skladnom odnosu s Marsom u Strijelcu. Uz ove se energije ljubav uzdiže na višu razinu - doživljavamo je kao razlog za život, smisao postojanja. Nadahnjuje nas da stvaramo ljepotu, da s partnerom istražujemo beskrajna područja duhovnosti, da zajedno učimo i rastemo. No ako smo s vremenom izgubili ritam s partnerom te se razdvojili na putu svog osobnog razvoja, ispod vanjske forme sklada raste nestrpljivost i nemir, želja da slobodnije istražujemo nove puteve ljubavi. Venera će kraj godine provesti u Škorpionu, više zainteresirana za vlastite emotivne dubine, dajući Marsu u Strijelcu dovoljno prostora za samostalna istraživanja. Pat pozicija u vezama, održavamo postojeće stanje i mirno toleriramo različitosti. Novo poglavlje igre Venere i Marsa počinje posljednjih dana godine kad se Venera 29. prosinca 2023. pridruži Marsu u Strijelcu i najavi potpuno drugačije ljubavne igre u godini koja dolazi.