U prirodi nema ravnih linija. Sve je zaobljeno, okruglasto, spiralno, nazubljeno, meko ili oštro. Nijedna rijeka u prirodi ne teče ravno, osim kada je obuzdamo ravnim riječnim obalama. Dodir mora i kopna bezbrojne su nepravilne stijene, mekane pješčane plaže i tisuće predivnih oblika koje može stvoriti samo priroda. Sjetimo se listova biljaka, latica cvijeća, oblaka... Pa ni vrijeme nije pravocrtno premda ga mi volimo tako zamišljati, kao liniju koja iz prošlosti iz jedne točkice sadašnjosti vodi u budućnost. No vrijeme nije pravocrtno, hitre misli i uspomene omogućavaju nam da u tren oka skočimo u prošlost ili budućnost. Štoviše, moramo učiti kako živjeti u sadašnjem trenutku.

Ravne su linije nastale u čovjekovoj glavi, počeli smo se omeđivati s početkom civilizacije gradeći zidove ne samo u fizičkom svijetu, nego i u našim uvjerenjima. A sam život sve je samo ne ravan. Naši planovi mogu biti pomno odabrane linije koje nas vode od točke A do željene točke B, ali život će nas ponekad nježno skrenuti, ponekad grubo izbaciti s ravnih crta i natjerati nas da se snalazimo. Kad uočimo krivulje i zavijutke, skretanja i spirale, uzlazne i silazne putanje vlastitog života, možemo mirnije živjeti slijedeći te prirodne linije.

Arhetipski obrazac koji nam to najbolje simbolizira jest labirint. Izvana kružnica, iznutra spiralna staza koja vodi u središte. Labirint ima jedan ulaz koji je istodobno i izlaz. Poziva nas da uđemo bez straha te nas mekanim, kružnim stazama vodi ravno u središte. U labirintu nema slijepih ulica ni raskrižja. Ulaskom u labirint ulazimo u pustolovinu otkrivanja sebe. Kad stignemo do središta, pronašli smo način kako integrirati prikupljena iskustva u mudrost. Potom istim, sigurnim putem možemo izići iz labirinta te drugima i svijetu darovati svoju mudrost i znanje.

Pritom pojam labirint ne treba brkati sa zamršenim spletom meandara kojima nije cilj dovesti nas u središte, nego nas zarobiti bezbrojnim stazama koje vode do slijepih zakutaka. To je vrsta klopke koja ne vodi u središte. U engleskom jeziku to se naziva maze, ali u hrvatskom jeziku pod pojmom labirint podrazumijevaju se obje verzije.

Labirinti posvuda

Labirint ćemo pronaći u svim starim kulturama, premda se ne zna odakle potječe. Najstariji labirint u Europi pronađen je na grčkoj Kreti, a sastoji se od sedam koncentričnih krugova koji vode prema središtu. Sedam je zanimljiv broj jer je, primjerice, to broj planeta koje vidimo golim okom, uključujući Sunce i Mjesec. Grčki mit kaže da je labirint sagradio čuveni graditelj Dedal kako bi u njemu živjelo mitsko čudovište Minotaur - napola čovjek, napola bik. Stari grčki povjesničari poput Herodota i Apolodora navode da labirint potječe iz Egipta. Labirinte nalazimo posvuda, a njihov je oblik preuzet iz načela zlatnog reza koji se manifestira posvuda u prirodi, a temeljni mu je oblik spirala. U obliku labirinta pronaći ćemo prekrasno izrađen nakit drevnih naroda; diljem svijeta pronalazimo labirinte složene od kamenja u travi, uklesane u stupove i zidove svetih građevina. Pronaći ćemo ih iscrtane ukrasnim kamenom na podovima svih velikih europskih katedrala, od kojih je možda najpoznatiji labirint na podu katedrale iz 13. stoljeća u Chartresu u Francuskoj.

Posebna vrsta labirinta su mandale iz budističke, šinto, hinduističke i zen tradicije. Mandala je izvana pravilna geometrijska forma, kvadrat upisan u kružnicu ili obrnuto, kružnica upisana u kvadrat, zatim pomno razdijeljena stazicama, kvadratima, trokutima, različitim geometrijskim oblicima savršene simetrije. Za razliku od labirinta, linije mandala su ravne, ali njihovo je duhovno značenje isto: stići do središta gdje postajemo cjeloviti.

Mandala

U tibetanskom budizmu mandale se tradicionalno izrađuju od pijeska. Na pomno pripremljenoj pješčanoj podlozi redovnici puhanjem kroz drvene cjevčice nanose raznobojni pijesak, pažljivo se krećući od rubova prema sredini. Izrada mandale je svečan i lijep, polagan, meditacijski postupak pun pomnosti, poštovanja i ljubavi. Baš kako bismo se trebali odnositi i prema samom životu. Kad je mandala završena, nad njom se izvodi ritual posvećivanja. Potom redovnik uzima metlicu i pobriše mandalu. Skuplja pijesak čije su se šarene boje posve izmiješale i sprema ga u obrednu kutiju, a zatim ga prosipa u rijeku, jezero, u vodu.

Mnogi bi od nas zapadnjaka sada povikali: „Neee!“ Pa kako može obrisati tu prekrasnu mandalu? Koliko je vremena i truda utrošeno u njezinu izradu? Čemu sve to da bi se na kraju obrisalo? U izradi mandale bili su važni postupak i energija. Mi postojimo na fizičkoj razini, ali samo kratkotrajno. Ono što stvara fizičku formu jest energija namjere, energija promišljanja, meditacije – energija našeg uma i srca koje može zamisliti i stvoriti neizmjernu ljepotu. No valja se podsjetiti da su sve fizičke forme prolazne, da moramo naučiti pustiti i ići dalje. Svaki završetak jedne faze našeg života jednako je trenutku u kojem ćemo obrisati mandalu. Nema je smisla pokušati sačuvati, popraviti. Treba pustiti i početi stvarati novu.

Mandala simbolizira duhovno putovanje koje se s izvanjskih rubova kreće prema sredini, prema cjelovitosti. Staze mandale kao i staze labirinta simbol su staze našeg životnog putovanja koja je puna zavijutaka. Ponekad nam se čini da se idemo unatrag, ne vidimo što nas čeka iza idućeg skretanja, možemo se samo s povjerenjem kretati tom stazom. Ponekad koračamo jako sigurno, ponekad nas obuzmu sumnje, umor. No dok god idemo naprijed, stići ćemo u jednom trenutku do središta.

Natalni horoskop kao labirint

Natalni horoskop možemo smatrati vrstom labirinta. Dvanaest astroloških znakova i dvanaest astroloških kuća čine njegovu čvrstu strukturu, njegove omeđene staze. No položaj planeta u kućama i njihovi međusobni odnosi koje zovemo aspektima predstavljaju pravu strukturu našeg osobnog labirinta, pokazuju nam zaobljenost i smjer njegovih staza.

Natalni horoskop nije simbol zadanih osobina, događaja i iskustava. On je simbol mogućnosti, energija koje tek trebamo upoznati, naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način kako bi naš život bio ispunjen. U njemu ćemo kao u labirintu sresti planete, a svaki se planet želi izraziti, želi se ostvariti. Neki planeti odlično surađuju, neki se baš i ne razumiju, pa ćemo zato doživjeti razvojne napetosti i razvojne mogućnosti koje savladavamo krećući se prema središtu, prema mjestu gdje ćemo poput pravih mudrih majstora života objediniti sve te energije u ispunjenu i bogatu životnu priču. O nama ovisi hoćemo li stazom labirinta hodati pomno i koncentrirano, s ljubavlju i poštovanjem prema daru života. Samo o nama ovisi hoćemo li stići do središta, hoćemo li svoje simboličke labirinte i mandale iscrtati do kraja ili ih ostaviti nedovršene i prazne.

Ascendent - ulaz u labirint

Zakoračili smo u život. Točku ascendenta - podznak možemo smatrati ulazom i izlazom iz labirinta. U točki podznaka počinje prva kuća i završava dvanaesta kuća natalnog horoskopa. Tu je početak i kraj. U sebi osjećamo potrebu - Mjesec da krenemo na put. Jednostavno znamo da na tom putu možemo pronaći sreću i sigurnost. Srce koje burno kuca, koje nas hrabro vodi naprijed je Sunce. I tako srcem, dušom i tijelom ulazimo u vlastiti labirint kako bismo pronašli - sebe!

Ako je naš podznak u nekom od vatrenih znakova, ulaz u labirint poziva nas blještavilom, svjetlošću, čini nam se kao poželjan izazov. Ako je podznak u nekom od vodenih znakova, možda ćemo opreznije ući u labirint, oslonivši se na intuiciju. Uz zemljani ascendent znamo da moramo krenuti na putovanje koje će nam donijeti nešto korisno i važno, ali ipak se želimo dobro pripremiti. Uz zračni ascendent znatiželjno žurimo ući u labirint jer znamo da ćemo u njemu puno toga naučiti.

Ako smo se rodili noću, Sunce se u natalnom horoskopu nalazi u donjoj polovici horoskopa koja simbolizira naš unutarnji svijet. Možda smo na početku zakoračili u mrak labirinta obasjavajući put svjetlošću svog srca i najprije ćemo susresti i upoznati vlastite misli i vrijednosti, vlastite osjećaje. Ako smo rođeni danju, Sunce će biti u gornjoj polovici horoskopa, što sugerira da će nam pozornost najprije odvući svjetlost vanjskog svijeta, ljudi, odnosi, događaji, odmah ćemo biti bačeni u vatru različitih izazova. Prvo ćemo naučiti kako se s njima nositi, pa ćemo ta iskustva ponijeti u svoju nutrinu. Isto vrijedi i za Mjesec, koji je poput svjetiljke koju nosimo sa sobom na putu kroz labirint, a kuća u kojoj se nalaze ova dva svjetla našeg horoskopa pobliže će opisati iskustva stvarnog svijeta kroz koja ćemo najlakše osvijestiti sebe.

labirint
Shutterstock 

Merkur - Arijadnina nit

Uz Merkura na zaslonu svijesti promiče analiza podataka opaženih u okolini, rađaju se ideje, oblikuju misli i znanje, a svoje neposredno životno iskustvo oblikujemo u riječi, želimo podijeliti s drugima, komunicirati na različite načine. Uz Merkura ostvarujemo iskustvo učenja i razumijevanja, otkrivamo moć riječi i znanja. Hitre misli, nevidljive i slobodne, planovi, misli, znanje, uvjerenja i način kako sve to izražavamo vode nas kroz labirint poput niti koju je Arijadna dala junaku Tezeju koji se u klopki zvanoj labirint morao suočiti s Minotaurom. Merkur je u mitologiji bio posrednik između svjetova ljudi i bogova, vodič duša u podzemlje, nije bilo granica koje nije mogao prekoračiti. U natalnom horoskopu simbol je snage našeg uma da nam objasni život i sve što u njemu doživljavamo, da iskustvo posloži u znanje na koje se možemo osloniti.

Venera je poput vile koja nam obećava ispuniti želje, pokazuje nam lijepe i poželje stvari, ljude i događaje koje želimo imati u svom životu. Venera nas vodi prema iskustvu ljubavi, a Mars prema doživljaju strasti ne samo u ljubavi, nego strasti za životom. On je ratnik i čuvar koji je tu da nas zaštiti i obrani kad god je potrebno, ali i da napada kako bi za nas osvojio ono što želimo. Na putu kroz život neizbježno je iskustvo borbe, dokazivanja i aktivan stav kako bismo od života uzeli ono što želimo.

Učitelji i zaštitnici

Planeti su u natalnom horoskopu razmješteni po kućama, za svakog od nas na jedinstveni način. Stoga ćemo se ušavši u labirint, svatko u svoje vrijeme, prije ili poslije susresti s planetima. Kad je neki planet u prvoj kući natalnog horoskopa, on je poput vodiča koji nas je dočekao odmah na ulazu u labirint i pouzdano nas vodi cijelog života. Sa Suncem u prvoj kući poseban sjaj i snaga naše osobnosti osvjetljavat će nam životno putovanje samopouzdanjem. Primjerice, s Neptunom u prvoj kući odmah će nas dočekati anđeo čuvar koji će nas na putovanju voditi nepogrešivom intuicijom. Neptun nas, poput anđela, nadahnjuje ljepotom i snovima, vjerom i snažnim osjećajima, ali će izazvati strahopoštovanje i kao svako nadnaravno biće može nas zbuniti.

Na jednom ćemo dijelu staze pronaći mjesto učenja, otkrivanja životnih tajni i dubljih značenja kad sretnemo veličanstveni i optimistični Jupiter. Uz njega je vrijeme uvijek sunčano, vlada dobro raspoloženje, uz njega svega ima u izobilju i uvijek se pojavljuju nove mogućnosti. Ako je Jupiter, primjerice, u sedmoj kući vašeg horoskopa, u ljubavnoj vezi uvijek će biti dobrog raspoloženja i pozitivne energije. Ako je pak u jedanaestoj kući, uvijek ćete se osjećati voljeno, a brojni će prijatelji vaš život obasjati podrškom, razumijevanjem i radošću. Rado ćemo u svom labirintu sresti i Uran, malo neobičnog svata koji će nam pomoći da oslobodimo svoju neobičnu stranu, da budemo svoji, da iskoračimo izvan okvira, da u mislima otkrivamo najoriginalnije ideje. On će nas razbuditi kako bismo upoznali nove razine svjesnosti. Ako ga sretnemo u trećoj ili devetoj kući, naš će um biti još snažniji, ideje originalnije, želja za znanjem i istraživanjem još intenzivnija. Ako ga sretnemo u petoj kući, naše će ljubavi biti brojne i burne.

labirint
Shutterstock 

Pokušajte zamisliti Saturn kao vašu dragu mudru baku kojoj ste došli po savjet. Baka u savjetima traži od vas da ispunite neki važan zadatak kako biste postigli uspjeh. Možda ćete morati ispuniti neki test i dokazati svoje znanje, odgovornost, zrelost. U bakinoj kući postoje pravila koja možemo korisno primijeniti na svim životnim područjima, a kad ih naučimo, osjetit ćemo sigurnost i zadovoljstvo vlastitom zrelošću. Ako je Saturn, primjerice, u šestoj kući, bit ćemo vrlo strpljivi i odgovorni u ispunjavanju svakodnevnih obaveza, a ako je možda u četvrtoj, bit ćemo stup obitelji koji čuva tradiciju i brine se za zaštitu, sigurnost i dobrobit njezinih članova.

Minotaur

Naravno, nema labirinta u kojem ne postoji Minotaur! Mitološko čudovište koje ulijeva strah. U astrologiji to može biti Pluton, simbol naših najvećih izazova, ali i mogućnosti preobrazbe i iscjeljenja. Jer što je život bez izazova? Izazovi nam razotkrivaju vlastitu snagu i odlučnost, sposobnost da savladamo teška iskustva i bolne osjećaje. Da, u nekom trenutku životnog putovanja susrest ćemo se s vlastitim strahovima, doživjeti traumu, osjetiti kako boli slomljeno srce, izdano povjerenje. Osjetit ćemo nemoć, beznađe, prazninu tame koja bi nas mogla progutati, ali će se u nama probuditi želja za životom, nagon za opstankom i oslobodit ćemo svoje uspavane sposobnosti i vještine kako bismo se obračunali s Minotaurom, kakav god on u našem osobnom labirintu može biti. Oslobađajući svoje uspavane potencijale, oslobađamo i osjećaj moći, preobražavamo se u snažno i iskusno biće. I to nas dubinski iscjeljuje.

Na putu prema središtu labirinta učimo, skupljamo iskustvo. Pronalazimo središte. Mirnu točku u sebi u kojoj se sažimaju sva naša snaga, ljubav i znanje. Iz te mirne točke oko koje se sve ostalo kreće i vrti možemo donositi bolje odluke, razvijati skladnije odnose, poznavati i voljeti sebe, živjeti ljubav i kreativnost, stvoriti pravi životni uspjeh. I ponovo krenuti prema vanjskim stazama labirinta, dijeleći sve to što imamo na putu prema izlazu, prema novom labirintu... prema krugovima postojanja koji se ponavljaju u beskonačnost.