MC je kratica za medium coelli, što prevedeno s latinskog znači: sredina neba. Kada gledamo sa Zemlje, vidimo dnevno kretanje Sunca po putanji koju zovemo ekliptika. Za ljetnih dana čini nam se da je Sunce vrlo visoko na nebu, dok je zimi veoma nisko. Najvišu točku do koje se Sunce može uzdići u svom dnevnom kretanju zovemo sredina neba ili vrh neba. U astrologiji je poznajemo i kao vrh desete kuće. Da bismo izračunali točku MC, važno je uz datum znati i točno vrijeme i mjesto rođenja. MC u popularnom smislu simbolizira karijeru, a u dubljem, psihodinamičkom smislu simbolizira naš „društveni identitet“. Kakvu sliku o sebi želimo stvoriti u društvenoj zajednici u kojoj živimo? Koliko je snažna naša ambicija? Za koje smo ciljeve spremni učiti, raditi, boriti se?

Očekivanja roditelja

Viziju svog mjesta u svijetu, svoju definiciju uspjeha uvelike smo oblikovali prema očekivanjima roditelja. Oni su prvi model prema kojem se oblikujemo. Roditelji često očekuju da djeca ostvare postignuća koja sami nisu stigli ili iz različitih razloga nisu uspjeli ostvariti. Žele da djeca postignu nešto više u životu, da ih nadmaše ili nastave njihovim stopama. Premda u najboljoj namjeri, roditelji ponekad ne mare za želje djeteta i nisu svjesni kako time stvaraju velik pritisak. U fazi odrastanja dijete, a potom i kao mlada osoba često se priklanja ambiciji roditelja, kojoj se nije lako istrgnuti zbog raznih objektivnih razloga. Često odabir posla i životnog puta, nastao u formativnim godinama, ne odgovara našim vlastitim potrebama. Ponekad smo dovoljno snažni i hrabri za bunt, za raskid s opterećujućim očekivanjima i krećemo vlastitim putom. Ili ćemo u borbu za sebe krenuti poslije, nakon godina provedenih na poslu koji ne volimo ili u braku i životnim uvjetima koji jednostavno nisu za nas.

U najboljem slučaju, roditelji daju podršku da se školujemo, razvijamo, ostvarimo ono što za nas same znači uspjeh. Prihvatit će naše odabire čak i ako se ne poklapaju s njihovim očekivanjima. Upravo zato točka MC simbolizira i onog roditelja koji je bio autoritet, koji je u većoj mjeri oblikovao našu viziju vlastitog mjesta u svijetu.

Ambicije i definiciju uspjeha u velikoj mjeri oblikuje okružje i kultura koji nam šalju poruke o tome što znači uspjeti u životu. Gotovo neprimjetno putem brojnih medija i edukacijom prepoznajemo što će društvo prepoznati kao uspjeh. Prirodno je da želimo pripadati i uklopiti se. Želimo se dokazati, izboriti se za poštovanje i ugledno mjesto u zajednici u kojoj živimo. Tu su i ljudi kojima se divimo. Bilo da je riječ o osobama iz javnog života ili o našim roditeljima, čini nam se da bi život poput njihovog i nama donio osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Bez obzira na to tko je naš uzor, čime se bavi i kako to radi, u njegovim ili njenim postignućima vidimo odraz vlastitih ciljeva. Oni će osnažiti našu ambiciju da radimo, učimo, vježbamo kako bismo postigli ciljeve koje smo si zacrtali.

Različite vrste uspjeha

Društveni status važna je kategorija našeg života i bez obzira na to koji smo si vrhunac zacrtali, važno nam je izgraditi određenu reputaciju koja će i drugima pokazati da smo sposobna i vrijedna osoba koja je pronašla svoje mjesto u svijetu. Društveni identitet i uspjeh pokazivat ćemo statusnim simbolima koji se kreću u širokom rasponu, od materijalnog, poput velike kuće ili automobila i društvenog, poput diplome i priznanja ili možda velike količine objava i lajkova na društvenim mrežama što opisuju naš uzbudljiv i poseban život, do samozatajne pozicije moći koju ne želimo demonstrirati u javnosti. Najsnažniji čimbenik našeg društvenog identiteta je posao koji radimo i karijera koju pritom gradimo. Na poslu svakodnevno provodimo barem osam sati, što je polovica budnog dijela dana. Uložili smo vrijeme i trud da bismo se školovali i došli do „dobrog“ posla. O poslu razmišljamo i izvan radnoga vremena. S njim dolaze i određena očekivanja, pa se svojim navikama, odijevanjem i vrijednostima koje usvajamo oblikujemo prema poslu koji radimo. Posao donosi određeni status i ugled koji će poduprijeti naš osobni osjećaj moći. Stoga je posve razumljivo da upravo posao u najvećoj mjeri određuje naš društveni identitet, a sve to simbolizira MC.

Potrebno je vrijeme da bismo razmahali ambiciju, gradili karijeru i izgradili svoje mjesto u svijetu. Znak u kojem se nalazi MC sugerira način, strategiju, društvene vještine i profesionalno ponašanje koje razvijamo da bismo sve to postigli. Treba povezati simboliku MC-a sa znakovima u kojima se nalaze Sunce i Mjesec. Na poslu koji radimo trebali bismo moći zadovoljiti potrebe koje simbolizira Mjesec, a naš društveni uspjeh će poduprijeti proces samoostvarenja koje simbolizira Sunce.