Bila je jedna od najvećih filmskih diva dvadesetog stoljeća, a nakon povlačenja iz aktivnog glumačkog života posvetila se radu s UNICEF-om i podizala svijest o pitanjima dječjih prava. Posjetila je mnoge zemlje u Africi, Aziji i Latinskoj Americi te je posebnu pažnju pridavala obitelji i ženskim pravima unutar zajednice.

Rođena 1929. godine u Belgiji, u uglednoj englesko-nizozemskoj obitelji, odrastanje su joj obilježile ratne godine. Bila je svjedokom nacističke okupacije i premda je obitelj bila aristokratskog podrijetla, nisu se uspjeli othrvati ratnim nedaćama te su i sami osjetili sav užas koji se događao, strah i glad.

Karijeru je započela u Europi, a globalnu je slavu stekla uspješnicama poput „Praznika u Rimu“ za koji je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu, „Sabrina“, kultnog „Doručka kod Tiffanyja“ te „Moja draga gospo“.

Bila je sinonim za elegantnu, sofisticiranu ženu te je kroz svoje uloge često progovarala o ženskoj perspektivi i potrebi za slobodom i neovisnošću. Donosimo vam stoga, njene citate kroz koje i same možete probuditi ove vrline u sebi.

"Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, figuri koju ima ili načinu na koji se češlja. Ljepota žene vidi se u njenim očima jer su one vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav prebiva."

"Za lijepe oči, traži dobro u drugima; za lijepe usne, izgovaraj samo riječi ljubaznosti; a za držanje, hodaj s uvjerenjem da nikada nisi sam."

"Srce ti se jednostavno slama, to je sve. Ali ne možeš suditi ni prstom upirati. Samo moraš biti dovoljno sretan da pronađeš nekoga tko te cijeni."

"Odlučila sam vrlo rano jednostavno prihvatiti život bezuvjetno; nikada nisam očekivala da će učiniti nešto posebno za mene, ipak sam postigla daleko više nego što sam se ikada nadala. Većinu vremena događalo mi se, bez da sam ikada tražila."

„Iskonski prijatelji su obitelj koju sam odabireš.“

"Postoje važnije stvari od vanjskog izgleda. Nijedna količina šminke ne može prekriti ružnu osobnost."

"Ljudi, još više nego stvari, moraju biti obnovljeni, oživljeni, vraćeni i iskupljeni. Nikada ne odbacuj ikoga."

"Živjeti je poput prolaska kroz muzej. Tek kasnije počinjete stvarno upijati ono što ste vidjeli, razmišljati o tome, istraživati u knjigama i sjećati se jer ne možete sve odjednom shvatiti."

"Možete saznati više o osobi prema tome što ona govori o drugima nego prema onome što drugi govore o njoj."