Mlijeko i med

Iako je Rupi Kaur, kanadska pjesnikinja indijskog porijekla, na književnoj sceni već nekoliko godina, mišljenje o njezinu radu i dalje je podijeljeno. Neki je smatraju autentičnim glasom nove generacije, drugi pak s neodobravanjem gledaju na te stihove koji ne poštuju nikakva pravila pjesništva ni gramatike. Ove su reakcije očekivane jer je, koristeći se minimalnim brojem riječi, ponudila nešto novo i neočekivano.

Njezin je uspon počeo na Instagramu, a to je, znamo, nešto što kritičari nikada neće oprostiti. Ipak, iz dana u dan javljao se sve veći broj obožavatelja te je došao trenutak da objavi svoju prvu zbirku „Mlijeko i med“. Njome je osvojila top-liste diljem svijeta te pjesništvo unijela u domove ljudi koji dosad nisu čitali tu formu. Nakon dvije godine slijedi zbirka „Sunce i njeni cvjetovi“ kojom s prvog mjesta najveće internetske trgovine ruši novi roman Dana Browna.

Rupi Kaur
Facebook Rupi Kaur
Zamka druge knjige

Ta velika popularnost dodatno je razjarila kritičare koji ne vole da se nešto uistinu i čita. Nagrade su u redu, ali veliki broj čitatelja neoprostiv je. No, oni koji su uspjeli svoja unaprijed stvorena mišljenja staviti na stranu ostali su zatečeni iskrenošću i autentičnošću Rupine vizije.

Ona piše isključivo o svojem životu, ali posjeduje onaj posebni dar – osobno iskustvo pretvara u univerzalno u kojem se pronalazi svaka žena, bez obzira na vrijeme i mjesto u kojem živi.

Kažu da je drugu knjigu najteže napisati – posebno ako je prva bila vrlo uspješna – jer su očekivanja velika. Autori postaju zvijezde, gubi se prvotni žar, a izdavači u očima imaju samo dolare. Mnogi su pokleknuli, ali ne i Rupi. U „Suncu…“ nas ona ponovno vraća u samu srž emocija koje su joj donijele slavu. Bol koju je proživjela tijekom života ona održava živom te iz nje izvlači nježnost i suosjećanje.

Stihovi koji otvaraju rane, ali ih i liječe

Ono što njezinu poeziju dodatno izdvaja jest svijest o globalizaciji i otvorenosti svijeta bez granica. Migracije stanovnika i otuđenost od korijena neke su od važnijih tema. No, kako smo spomenuli, u njezinoj poruci pronaći će se čak i oni koji su samo nekoliko dana bili odvojeni od voljene osobe. Samoća modernog društva živi u svima nama, a Rupi nam pomaže skupiti hrabrost i suočiti se sa strahovima.

Ona nam svojim stihovima poručuje da nismo sami jer negdje, u nekom dalekom kraju, postoji osoba koja proživljava isto što i mi. Njezini stihovi otvaraju rane, ali ih i liječe. Učinite si uslugu, pročitajte ovu knjigu; neće dugo trajati, teksta nema mnogo, ali ono što dobijete može vas čuvati cijeloga života. (Stilus, 99,00 kn)