Sjedim na kavi neki dan i do mene dopire razgovor dva starija gospodina. Jedan govori drugome: 'Srećom, uskoro je kraj i ovom mjesecu. Jedini je ženski i sav naopak.' Smijeh mi je natjerao suze na oči. Razmislila sam o toj rečenici i pomislila kako je i za mene veljača bila baš duga. Kao da je svaki dan bio usmjeren na rast, zacjeljenje, otpuštanje starih obrazaca, navika i ponašanja koje sam dugo, dugo vukla... Bilo je u veljači i suza i tuge, radosti i smijeha. Gubitaka i dobitaka. Rastanaka i nekih novih sastanaka. Bio je to mjesec zahvalnosti. 

Moja se veljača sastojala od tri dana osame i povlačenja kako bih dotakla sebe, tri dana posvećena trenutno najdražoj tehnici Brainspotting i treninga suosjećanja koji istražuje nepoznate dubine i stvara nove zdrave granice. Bilo je i sunca u srcu i onog na nebu, ali i hladnoće i snijega. Zahvalna sam na svakom događaju, doživljaju, susretu, riječima i tišini koje sam dobila jer su me oblikovali na jedan novi način.

DUBRAVKA FAZLIĆ
Privatna arhiva 

Što je vama donijela veljača?

  • Osvrnite se na mjesec koji je iza vas. Primijetite na koji način vas je promijenio.
  • Što je kod vas drugačije u odnosu na početak mjeseca? Drugačije u vašem pogledu na svijet, odnosu sa sobom i drugima...
  • Čega je bilo premalo, čega previše?
  • Što želite ponijeti sa sobom u ožujak, a što polako ostavljate iza sebe? 
  • Što iz veljače ćete više njegovati i kultivirati u narednom mjesecu? 

Vježba zahvalnosti 

Vježbe zahvalnosti su korisne za naše emocionalno i mentalno zdravlje jer nam pomažu pri fokusiranju na pozitivne aspekte našeg života i na ono što imamo, umjesto na ono što nam nedostaje ili što ne ide dobro.

Na kraju svakog dana pomislite na 3 stvari na kojima ste zahvalni. Zapišite ih. Vizualizirajte i osjetite u tijelu. Povežite se s tim osjećajem. Gdje ga osjećate? Širi li se po tijelu?

Za kraj, zapišite osobine i vrijednosti koje ste osvijestili kod sebe u veljači. Prisjetite se osjećaja i situacija zbog kojih ste osjetili toplinu iznutra, zbog kojih su se vaše usne razvukle u osmijeh. Izdvojite jednu i vraćajte joj se svaki dan kako bi je utjelovili u potpunosti i stvorili nove neuronske puteve u glavi.