1. Odlazak na tržnicu ili u trgovinu jednom tjedno zamijenite s nekoliko manjih kupnji jer će povrće i voće istruliti prije nego što ga stignete pojesti. Kako bi dulje trajale, češće kupujte domaće namirnice koje nisu danima putovale do naših trgovina. Primjerice, uvozna je brokula ubrana 7 - 10 dana prije nego što je kupite, što je oko pola njezina životnog vijeka. Također, radije kupujte namirnice u rinfuzi, koje se prodaju na komade, nego velika pakiranja jer ćete uštedjeti novac i nećete bacati višak.

2. Prije kupnje, smislite tjedni jelovnik, ovisno o tome kojim ćete danima imati vremena za kuhanje, a koliko ćete jesti vani. Primjerice, isplanirajte nekoliko jela za 3-4 dana, i dan-dva kada možete jesti ostatke, čime ćete pokriti gotovo cijeli tjedan.

3. Ako kupujete neke posebne namirnice i planirate pozvati goste na večeru, uvijek imajte plan B. Primjerice, prije nego što kupite ribu ili škampe za brudet, pokušajte naći neku drugu primjenu i drugačiji recept za istu namirnicu. Prema američkom ispitivanju sa sveučilišta Cornell, više od 50 posto hrane koju bacimo kupljeno je za posebnu prigodu ili za točno određeni recept.

4. Hladnjak jednom tjedno raščistite kako se ne bi događalo da zaboravite na namirnice odložene odostraga. Ostatke od obroka i namirnice čiji rok brzo istječe čuvajte na najvidljivijem mjestu i u prozirnim posudama. Ako znate da ih nećete ubrzo pojesti, rasporedite ih po porcijama za jednu osobu i zamrznite. Važno je da uvijek znate što imate u hladnjaku kako ne biste kupili nešto što već imate.

5. Prema istraživanju američkog sveučilišta Clemson, većina hladnjaka nije podešena na idealnu temperaturu, odnosno, u njima je pretoplo pa se bakterije razmnožavaju, a hrana brže propada. Temperatura u hladnjaku trebala bi se kretati između 2 i 7 °C, s tim da je na gornjoj polici te u ladicama za voće i povrće oko ­7 °C, što je, primjerice, idealna temperatura za čuvanje maslaca ili sira, a donje su police najhladniji dio hladnjaka pa je na njima najbolje držati svježe meso i ribu te gotova jela.