Od bezuvjetne ljubavi do svakodnevne mudrosti, prisutnost majke u životu pravi je blagoslov. U djetinjstvu, one su bile centar vašeg života. Tijekom tinejdžerskih godina možda su privremeno postale vašim najljućim neprijateljima, no kada odrastete, shvatite da su one zapravo vaši najbolji i najvjerniji prijatelji. I nikada ne možete dovoljno zahvaliti mamama na podršci i predanosti koju su vam davale.

Nažalost, mnogi postaju zaokupljeni obavezama u odrasloj dobi i skloni su tome da rjeđe provode vrijeme sa svojim majkama, piše Bright Side. Sigurno vas ne treba previše nagovarati da se više družite s njima, no ipak donosimo pet važnih razloga zašto je dobro provoditi vrijeme s majkom.

Pomaže vašoj majci u održavanju britkog uma

Prema jednom istraživanju objavljenom u Journal of Alzheimer’s Disease, pokazalo se da kada provodite vrijeme s roditeljima, to im može pomoći u smanjenju rizika od razvoja demencije. Kada održavate vaš odnos s njima, redovno razgovarate s njima i obavještavate ih o novostima u životu, to može imati veliki utjecaj na njihovo, razmišljanje i pamćenje, kao i blagotvorno utjecati na njihove kognitivne sposobnosti.

Možete stvoriti uspomene za cijeli život

S nijednom osobom u životu ne dijelite toliko uspomena kao s vašom majkom. One su tu bile za vas u svim fazama vašeg života. Svjedočile su svim vašim uspjesima i neuspjesima, u školi, na poslu, pa čak i u ljubavnim vezama. Bile su tu za vas kad vam je bilo teško, ali i veselile su se s vama i slavile svaku vašu novu pobjedu i postignuće. Koliko god je teško prihvatiti činjenicu da vaše majke mogu ostariti i postati manje aktivne u vašim životima, uspomene koje ste stvorili s njima mogu vam uvijek izmamiti osmijeh na lice kao i pružiti veliku zahvalnost te utjehu.

Zašto je dobro provoditi vrijeme s majkom
Pexels 

Naučit će vas lekcijama i vještinama koje nikada ne biste naučili u školi ili od prijatelja

Majke su te koje su vas vodile i čuvale kada ste činili prve nesigurne korake u veliki svijet. One su vas naučile svim važnim lekcijama o dobroti, iskrenosti i poštenosti te su vas učinile muškarcima i ženama u kakve ste izrasli danas. Njihovi savjeti, podrška i pouke pomogle su vam da postanete ispunjeni, neustrašivi i svoji. A lekcije nikad ne prestaju – čak i u četrdesetima i pedesetima shvatit ćete da vaša mama zna bolje i uvijek ćete je pitati za savjet.

Ispunjava vaše potrebe da se osjećate voljeno i prihvaćeno

Kažu da je majčinska ljubav bezuvjetna. One vas vole i prihvaćaju takvima kakvi jeste. Dok prijatelji i partneri u vašim životima mogu doći i otići – majke će uvijek biti tu za vas. Dokazano je da se ljudska bića trebaju osjećati voljenima i prihvaćenima od strane drugih, samo zato što su svoja. A tko može bolje te potrebe ispuniti od naših majki? Kod njih se ne morate bojati od osude i odbacivanja. Sam njihov dodir, zagrljaj ili čak poljubac s njima dovoljno je da se osjećate prihvaćeno i duboko voljeno.

Vaše druženje s majkom može joj produžiti život

Prema nedavnoj studiji, koju je provelo Sveučilište u Kaliforniji i koja je trajala 6 godina, nedostatak društvene povezanosti kasnije u životu može biti nepovoljan za zdravlje. Drugim riječima, starije osobe koje se osjećaju izostavljeno i usamljeno više pate od zdravstvenih problema. Zbog toga, ako želite da vaša majka ima dug, ispunjen i zdrav život, planirajte kako da što više vremena provedete s njom!