Poznati američki motivacijski govornik, pisac i biznismen Stephen Covey osmislio je jednostavno pravilo za uspjeh i sreću - 10/90 pod kojim podrazumijeva da kvaliteta života 10 posto ovisi o okolnostima, a 90 posto od naših odgovora na njih. Samim time se zaključuje da ne postoji bolji ili lošiji trenutak, dobri ili loši dani - sve ovisi o našoj percepciji. Prema njegovu mišljenju, čovjek može kontrolirati 90 posto svog života, a samo 10 su vanjske stvari na koje ne može utjecati. Kako ćemo živjeti, ovisi isključivo od toga kako gledamo na određene situacije.

Iako zvuči jednostavno, ovaj princip nije lako prihvatiti. Po ovom pravilu mogu živjeti ljudi svjesni života u sadašnjem trenutku, kao i oni koji su spremni preuzeti odgovornost za svoje postupke, priznati greške, osvijestiti nedostatke i svakodnevno raditi na sebi.

Kako glasi pravilo, 10 posto stvari u životu čovjek ne može kontrolirati i predvidjeti, 90 posto može. Na primjer, ne možete unaprijed znati da će vam se automobil pokvariti, ali samo vi odlučujete kako ćete na to reagirati. Ako odlučite reagirati pod stresom, razvijati negativnost u umu, misliti odmah o dugovima i problemima s majstorima, samo si još više otežavate odlučivanje i način djelovanja. Tako sprječavate brzo rješavanje problema i uspjeh. S druge strane, kada izaberete reagirati smireno, svjesni da ništa nije toliko strašno, njegujete optimizam, vaš um će bolje rezonirati i lakše i brže ćete riješiti ono što želite.

Na primjer, doručkujete s obitelji i najmlađa kći slučajno prolije kakao po vašoj odjeći za posao. Emocije vas preuzimaju, počinjete vikati na dijete. Sljedeći val optužbi već je usmjeren na supruga/suprugu. Širite negativno raspoloženje, a s njim svi iz obitelji odlaze na svoje radne zadatke, a negativnost im smanjuje sposobnost da ih uspješno odrade. Dan je loše počeo, nastavlja se u negativnom tonu, a ovakvim pristupom će loše i završiti.

Situacija se mogla razviti na drugačiji način - kći ionako shvaća da je pogriješila, samo joj recite - U redu je, ne brini. Brzo se presvlačite. Kći odlazi u školu lijepo raspoložena i smirena. Vi niste nervozni ni bijesni i s puno elana idete na posao i ne zaboravljate na važne stvari i zadatke.

Vježbajte svakodnevno svoju svijest i pozitivan stav. Pokušajte u svom životu primijeniti pravilo 90/10 i vidjet ćete koliko vas ljepših dana očekuje.