Nedavno sam zbog bolesti bila vezana za krevet. Fizički simptomi bili su teški za podnijeti, ali dogodilo se nešto zanimljivije; cijelo iskustvo također je iznijelo snažne emocije na površinu. U danima kada su mi simptomi bili najgori, bila sam baš bijesna. Na nekoj razini, moj bijes je imao smisla, jer je bolest neugodna, ali je u isto vrijeme odgodio rad na projektu zbog kojeg sam bila uzbuđena prije nego sam se razboljela. Problem je bio što sam, kao i uvijek, odgovornost za svoju ljutnju prebacivala na druge ljude, događaje i situacije.

Uvijek sam za svoj bijes krivila prošlost. Odrasla sam u obitelji u kojoj je vjera bila iznimno važna što je ostavilo veliki utjecaj na moje djetinjstvo i mladost. Utjeralo je u mene strah, podjele i zbunjenost. Posljednjih godina dosta sam radila na sebi raznim metodama. Raščistila sam mnogo prošlih iskustava i odlučila nastaviti sa svojim životom. Ali duboki bijes koji sam gajila prema crkvi očito nije nestao.

Što više učimo promatrati svoje emocije i shvaćati odakle one dolaze, to se češće može dogoditi da ih povezujemo sa situacijama za koje zapravo nismo krivi. Iako sam u početku povezivala svoju bolest s crkvom prema kojoj sam još gajila toliko ljutnje, postajala sam sve svjesnija da nije sve tako crno-bijelo. Moja sklonost da okrivljujem crkvu za sve loše u mom životu postala je dio stalnog obrasca prebacivanja krivnje. Došlo je vrijeme da se prekine ovaj obrazac. Bila sam ga spremna prekinuti i postići toliko željeni unutarnji mir. Shvatila sam da zapravo moram sjediti s tim osjećajima kako bih ih u potpunosti priznala i pustila ih da se kreću kroz mene.

Emocije se javljaju iz dva razloga; ili su nerazriješene, iz prošlosti, i izlaze na površinu jer su spremne da ih sada priznate i osjetite, ili pokazuju kako neka situacija odjekuje u vama - drugim riječima, one su vaš unutarnji kompas.  Ako ih gurnete pod tepih, one će ostati zarobljene u vama. To znači da će se u budućnosti ponovno pojaviti i smetati vam sve dok ih ne riješite. Toksična pozitivnost također pripada ovoj kategoriji. 

Druga krajnost je djelovanje u potpunosti na temelju emocija. Možete vikati na nekoga ili postati nasilni kada ste ljuti. To vam može dati priliku da izrazite svoje osjećaje u trenutku, ali dugoročno dovodi do posljedica koje nisu korisne. Ne zaboravite; nijedna emocija nije negativna dok ne potakne negativnu akciju ili reakciju. Sve emocije su jednostavno povratna informacija koja vas vodi prema rastu i jasnoći.

Odlučila sam prihvatiti svoj bijes i prestati tražiti krivca. Prepoznala sam tu emociju, osjetila njen intenzitet, promatrala dijelove sebe koji su je osjećali. Pustila sam da bijes prolazi kroz mene. Unatoč činjenici da sam nekoliko dana osjećala prilično jak intenzitet te ljutnje, prilično sam se brzo opustila kad sam se udubila u nju. Kad je ljutnja nestala, mogla sam prilično jasno vidjeti zašto ju je bolest pokrenula.

U početku je stvarno neugodno, ali prava emocionalna svjesnost i zrelost znači sjediti sa svojim emocijama i osjećati njihovu puninu. To znači shvatiti koja je to emocija i kako je možete osjetiti - uključujući fizički. Dajte si malo vremena i prostora da se usredotočite i stvarno udubite u emocije. Odvojite ga od događaja s kojima bi mogao biti povezan. Fokusiranje na samu emociju omogućuje nam da je obradimo i razumijemo. Bez krivnje, izgovora ili samosažaljenja.

Emocija čeka da je osjetite. A dok to ne učinite, bit će sve glasnija i dosadnija. Tek kada istinski osjetite i priznate emociju, ona se može osloboditi. A kada se to dogodi, lakše je razumjeti kako je to utjecalo na vas. Kroz to rastemo. To može zahtijevati puno hrabrosti, pogotovo zato što se često bojimo osjetiti svoje emocije i vjerujemo da ih ne možemo kontrolirati. Također vjerujem da mnogi od nas nose traume koje su jednostavno previše bolne. Stoga imajte suosjećanja prema sebi i nemojte se ustručavati potražiti pravu podršku kako biste prevladali emocije, naravno, ako osjećate da vam je potrebna.

Učinite ono što mislite da će pomoći. Suočite se sa svojim strahovima, dilemama i nelagodom. Pustite da emocija prođe kroz vas i dopustite joj da ode. To nikako ne znači da više nećete osjećati “negativnu” emociju. To jednostavno znači da ćete razumjeti kako odgovoriti na nju i dopustiti si da je osjetite i razumijete s mnogo više suosjećanja. A to nedvojbeno nadmašuje privremenu nelagodu.