Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 KORAKA KOJI ĆE VAS UVIJEK USMJERAVATI NAPRIJED: Ako zapnete u nekoj situaciji, sjetite se ovih savjeta

Autor Igor Ergić

Jednostavnost je mnogima od nas najveći izazov, što se jasno vidi u procesima rada na sebi. Karika koja najčešće nedostaje jest kontinuitet svjesnosti. Kako otpustiti prošlost i krenuti naprijed?

 sreća Izvor: Shutterstock

Iako duboko u sebi znamo da smo nešto više, često sebe svodimo na dvodimenzionalno biće koje je ili u potrazi za zadovoljstvom ili u bijegu od boli. U glavi vrtimo tisuće istih priča i scenarija i čak kada znamo da sve u životu možemo pojednostaviti, najčešće biramo zakomplicirati. Kao da će nam težina i izazovi donijeti validaciju lekcija koje ćemo naučiti, kao da je samo ono što je teško ujedno i vrijedno. Nerijetko sebe osuđujemo da ne možemo ići naprijed sve dok se ne oslobodimo tereta prošlosti. Što ako bismo napokon mogli krenuti naprijed? Što ako bi naše promjene bile u kontinuitetu i radosne? Kakav bi nam život bio kada bismo upalili sve naše motore i počeli generirati budućnost, umjesto što često popravljamo prošlost? Danas je mnogo pitanja, primjera i situacija koje donosi „rad na sebi”, no na jedno pitanje svatko od nas želi imati odgovor, a to je: Kako da promjene budu u kontinuitetu, lagane i oslobađajuće bez ponovnog proživljavanja prošlosti? Kao beskonačna bića, imamo puno razloga da slavimo svoje postojanje i istražujemo mogućnosti svoje prirode. Evo pet koraka koji će vas uvijek usmjeravati naprijed.

Bavite se sobom u kontinuitetu
Naučeni smo da su svi poslovi koje obavljamo na Zemlji jako važni. Važni su nam novac i pozicija na poslu, važno nam je kako se oblačimo, kako nas drugi vide, jesmo li emotivno ostvareni, jesmo li kao roditelji ostvareni, jesmo li zadovoljili naše roditelje, djecu, prijatelje, njihove želje, itd. Uz toliko posla i obaveza, često nam na kraju dana dođe misao: ne mogu sada, umoran sam, sutra ću. Čovjek je od svega stvorio posao i rad, tužno, ali istinito. Na mnogo toga troši energiju, jer svi to rade, tako se živi, „to je život”. Zapravo, naš jedini posao jest da se bavimo sobom. To ne znači da ćemo zapostaviti sve ono što radi „sav normalan svijet”, ali bilo bi sjajno da dan u kojem smo se probudili živimo zbog sebe. Ako radimo sve one stvari koje radimo godinama, na način na kojih ih radimo, i to zato što se „to tako mora”, onda postoje vrlo male šanse da živimo drugačiju budućnost. Širina naše svijesti raste svakim danom kada se bavimo sobom. Isto kao što ne bismo mogli reći sebi: Sljedećih pet dana neću se buditi, neću postojati i onda kada sve to prespavam, nastavit ću dalje, tako ne možemo izbjeći svoj put sazrijevanja. Tu smo uvijek, kamo god pošli – sebe nosimo, kad god prešutimo istinu – u sebi je znamo, ne možemo se sakriti od sebe. Mi znamo što je ono što želimo, biramo, živimo i kamo idemo. Ujutro se probudimo i tu smo, iza svake situacije ostaje nam iskustvo, svake večeri idemo u krevet znajući da sutra dobivamo nove prilike.

Najvažniji smo sami sebi, iako smo u prošlosti često iskusili da se bavimo tuđim problemima, da se brinemo zbog drugih, radimo stvari za druge ili zbog njih. Čekajući da sve podmirimo, propuštamo upoznati sebe. Naš najveći posao jest da prije svega biramo život koji želimo iskusiti i da to činimo u kontinuitetu. Iako većina ljudi radi ono što mora prije nego što bira ono što želi, uvijek postoji mogućnosti da se svi izbori preokrenu u nove mogućnosti. Da bi biljka od prvih probijanja kroz slojeve zemlje izrasla u veliko drvo puno plodova, potrebna je energija. Sunce uvijek sja, zemlja je uvijek hrani, biljka uvijek raste, život se uvijek odvija. Bavi li se čovjek svaki dan sobom? Energije uvijek ima, ali je potrebno i usmjeravati je u osobni rast kako bismo se počeli razvijati onako kako želimo ili kako je najbolje za nas. Svima onima koji se bore s puno misli, umorom, stresom, predlažem da probaju Bars tretman. To je tehnika lagane masaže glave koja će vas, uz pola sata nježnog dodirivanja 32 točke, poslije 15 minuta dovesti u theta stanje moždanih valova i otpustiti suvišne misli. Poslije tretmana možete se samo osjećate relaksirano, lagano, prazno od misli i puni energije za dalje. Možete više pročitati na mojoj stranici igorergic.com.

Bez očekivanja i moranja
Naše želje su energetske forme. To su balončići kojima je potrebna energija kako bi rasli iz duhovnog svijeta i porasli u ovaj materijalni svijet kao oblik. Kakvu energiju dajemo našim željama? Bavimo li se njima svaki dan? Možemo sebi odgovoriti svaki put na ova pitanja kada osjetimo da se naša želja ne pokreće. Ili joj dajemo puno energije koja je gura od nas ili joj se uopće ne posvećujemo. Ne možemo zasaditi biljku i ne zalijevati je mjesec dana pa je se nakon mjesec dana sjetiti i reći: Ovo ništa ne valja. Ako želimo nešto manifestirati, tome moramo dati energiju i pažnju. Sva očekivanja koja imamo zapravo blokiraju aktualizaciju naših želja. Ne dopuštamo im da se pojave onako kako bi se pojavile, nego očekujemo i odlučujemo kako mi mislimo da je potrebno. To je isto kao kada bismo posadili stablo jabuke i očekivali da će ove godine plodovi biti krupni, slatki i sočni, a stablo rodi sitne i polukisele plodove. Drvo je rodilo ono što je moglo roditi sa svim životnim procesima i energijom te godine, a mi smo u glavi očekivali nešto potpuno drugo. Svaka želja ima svoja razdoblja cvjetanja i rasta. Imajte povjerenja da ćete dobiti ono što je najviše moguće za vas i ono što je najzdravije, kada oduzmete sva očekivanja koja imate.

Očekivanje je nepotrebna energija za bilo koju želju, to će vas samo razočarati. Ako kreirate iz energije moranja, tada vrlo destruktivno utječete na okruženje i na sebe. Budite posvećeni svojoj želji, a ne energiji moranja. Svako moranje je sila koja se reflektira na tijelo. Nije ugodno, osjećate stres, napetost i tijelo se skuplja i steže. Kada dopustite sebi osjećaj ili misao da ništa nije toliko važno i da ne morate kreirati iz moranja, počet ćete se više opuštati i zabavljati. Svakoj želji je potreban prostor. Zamislite partnera koji vas prisiljava svaki dan na nešto, nije ugodno niti biste htjeli biti blizu takve osobe. Svi težimo biti slobodni. Oslobodite svoju želju od pritiska moranja, uklonite sva očekivanja i posvetite joj energiju onoliko koliko je potrebno, ali svaki dan u kontinuitetu. Znat ćete da ste pretjerali, izgorjeli u želji kada osjetite to u tijelu – više vam neće biti lako.

 žena Izvor: Shutterstock

Prestanite se osuđivati
Kako bi bilo kada bismo svaki dan više bili ljubazni prema sebi. Mi u svakom trenutku radimo onako kako najbolje znamo. Ne postoji ništa kao poraz i neuspjeh, nego samo ono što smo kreirali, takvo kakvo jest. Nijedan dan neće nam se ponoviti, svaka situacija donosi puno informacija od kojih možemo naučiti i krenuti dalje. Osude koje upućujemo drugima ili sebi su samo misli koje smo od tko zna koga pokupili i preuzeli. Naša je odgovornost hoćemo li takvu energiju dalje širiti i održavati u svom univerzumu ili ćemo se odlučiti biti ljubazniji. S rastom i razvojem uvijek ide dobra energija pa nam sve ono od čega se osjećamo loše neće biti na usluzi. Svaka osuda je korov prošlosti od kojeg se želimo osloboditi. Umjesto što osuđujemo svijet oko sebe i svoje tijelo, mogli bismo pustiti tu energiju i početi s odobravanjem, ohrabrivanjem i potvrđivanjem sebe. Svaku životnu situaciju dopustite i odobrite sebi da postoji takva kakva jest. U njoj nema ništa loše, to je samo energija, recite sebi: U potpunosti je u redu sve što je sada i ovdje. Ponavljate sebi što više puta tijekom dana: Bravo, činiš najbolje što znaš, bit će bolje i sad je dobro.

Budite posvećeni mjesec dana
Puno je sadržaja, metoda, tehnika, alata, rituala, knjiga i praksi koje prenose informacije iz sfere samopomoći. Mnogima se zna dogoditi, kada je puno toga dostupno, pogotovo kad pokušavamo stvoriti svoj „super život”, da se zaglavimo u mjestu i ne znamo što bismo prije, u koju akciju krenuti i što je najbolje primijeniti. Sve znanje se već nalazi u nama. To bi trebao biti početak rada na sebi, a ne da to budu razne metode i tehnike. Alati koje otkrivamo donose nam informacije i mogućnost da ih primjenjujemo. Nisu tu da nam promijene život. Mi smo ti koji to uvijek činimo. Biti posvećen svom danu znači unijeti energiju u praksu. Primjenjivati informacije i znanje, bez očekivanja i moranja. Odaberite ovog mjeseca jednu praksu kojoj se želite posvetiti i zabavljajte se. Činite to onako iz igre, a ne iz moranja ili zato što je nekom drugom promijenilo život. Nije svaka situacija laka da biste se zabavljali alatima, ali što prije skinete teret ozbiljnosti, moranja i očekivanja, promjene će biti brže i lakše. Istina je da ne mora biti teško, niti moramo sve što nam se događa shvatiti ozbiljno. Sve se jednom pojavilo i prošlo, sve će i proći jer je ovo materijalni svet u kojem se forme misli i oblika ne zadržavaju vječno. Zato budite posvećeni, istražujte, bavite se svojim danom i primjećujte kako se energija mijenja i život polako otvara nabolje. Svaki dan, u kontinuitetu, izaberite jedan alat i istražujte njegove mogućnosti.

Relaksirajte svoje tijelo
Naše tijelo pamti mnoge traume, stresne situacije, tugu i sve one energije koje nismo propustili i otpustili. Našem tijelu su potrebne promjene isto onoliko koliko ih želimo i na mentalnoj ili emotivnoj razini. Svako uvjerenje možemo promijeniti, svaku želju možemo pokrenuti, ali ono što je važno – aktualizacija, tj. pojavljivanje u ovom materijalnom svijetu – dolazi s tijelom i kroz njega. Kada u svom tijelu osjetimo sreću, radost, mir i opuštenost, naučit ćemo ga da lako usvaja ta stanja i da ne bude u otporu. Našem je tijelu potrebno više ljubaznosti i relaksacije.Potrebno mu je prihvaćanje, a ne osuđivanje. Ni u jednom napetom tijelu ne može doći do lagane i radosne aktualizacije. Onda kada smo u dubokoj relaksaciji, tijelo može primiti energiju. Kada je tijelo pod stresom, zgrčeno, tvrdo, ukočeno, pod upalama, energija je blokirana i usporava se životni tijek. Pružite mu energetske i tjelesne masaže, različite načine za opuštanje mišića, trenirajte, šetajte, plivajte, jedite ono od čega se osjećate lagano, pijte puno vode, mazite se sami ili s partnerom. Važno je prepoznati da samo s tijelom kojim slobodno teče energija možemo kreirati svoj život i uživati u sadašnjem trenutku. Vodimo toliko računa o stvarima koje posjedujemo, dok se sebi posvećujemo samo kad zagusti. Imamo jedno tijelo, ne stotinu – prihvatimo ga i zavolimo.

Izdvojeno za vas...

Najnovije