Novogodišnja noć simbol je novog početka, mogućnosti koje tek trebate uvidjeti i njegovati. Svijet djeluje drugačije. Kao da su svi problemi iza vas, nakon jednog, gotovo magičnog otkucaja sata. Ipak, dok jedni jedva čekaju i planiraju izlazak te večeri, drugi traže odmak. U zraku je kolektivni pritisak na zabavu, a oni koji za nju nisu raspoloženi nerijetko osjećaju grižnju savjesti pomiješanu s osjećajem propuštanja nekog jedinstvenog trenutka.

Strah od propuštanja, poznatiji kao FOMO ima i suprotnost, tzv. JOMO iliti užitak u propuštanju. On vas motivira na posvećivanje sebi i vlastitim prioritetima. Kroz ovu praksu postat ćete samodostatni, oslobodit ćete se svakodnevnih pritisaka i naučit ćete prihvatiti vlastito društvo. Samoća je usamljena, samo ako ne znate kako u njoj uživati.

Naravno, JOMO ne znači kako morate biti sami u trenutku dočekivanja Nove Godine, ali vam pomaže dopustiti si djelovanje u skladu s onim što vam je potrebno.

Ne postoje pravila. Izbor svakog detalja je isključivo vaš. Stoga se oslobodite vjerovanja kako te večeri imate obavezu, a ako nemate nekih ideja i ne želite samo sjediti prikovani uz mali ekran, donosimo vam nekoliko alternativa.

Dnevno druženje i spontani izlazak u centar grada idealna je prilika za zabavu bez pritiska. Posljednjih godina dnevne zabave preuzimaju vladavinu nad dočekom. Ljudi se okupljaju na kavi, susreću lica koja već dugo nisu vidjeli, spajaju se s različitim društvima i nanovo upoznavaju. Uz bogatu ponudu adventskih kućica i gradskih programa, uživa se u glazbi i malim zalogajima.

Ako vam nije do odlaska u gradsku vrevu pozovite najbliže prijatelje na druženje u vašem životnom prostoru. To je idealna prilika za kvalitetnu druženje, a ne izaziva dodatan stres. Olakšati si možete i ako ih zamolite da i sami pridonesu događanju te donesu hranu ili piće po želji. Ionako je vrijeme dijeljenja, zar ne?

Želite li pak biti malo aktivniji, uvijek možete organizirati gurmansku večeru. Podružite se u restoranu ili sami zasučite rukave i pripremite novogodišnju gozbu. Nakon što svi nastave dalje u noć priuštite si odmor. Sutradan ćete se osjećati svježe i odmorno, a imat ćete energiju za raznolike aktivnosti.

Ako ste u paru, učinite nešto zajedno – poput iskušavanja novog recepta. Istraživanja pokazuju kako ovakvo djelovanje utječe na poticanje timskog duha i buđenje samopouzdanja u odnosu.

Kroz kuhanje se stvara intimna atmosfera. Njime se zbližavate i dijelite nova zajednička iskustva. Provođenje vremena u kuhinji zajedno može biti prilika za smijeh, dodirivanje i opuštanje, što doprinosi jačanju intimnih veza. Odmaknite se od tehnologije i prepustite se razgovoru s partnerom. Ovo je večer u kojoj možete zajedno pronaći mir i produbiti svoju vezu.

Samci nemaju razloga za nezadovoljstvo. Idealna je prilika za posvetiti se vlastitim potrebama. Ugasite mobilni telefon. Pripremite opuštajuću glazbu i provedite večer uz kućni spa tretman.

Vašem tijelu i mislima potreban je odmor. Napravite kupku, isprobajte maske za lice, njegujte kožu. Opustite se uz šalicu čaja i provedite večer uz knjigu koju odgađate pročitati. Možete i napokon pogledati neke filmove ili serije za koje do sada niste imali vremena.

Naravno, postoje i opcije odlaska u kazalište ili kino. Zašto ne biste to učinili i sami? Poklonite si trenutak koji vam donosi inspiraciju. Iskušajte novi hobi. Sigurno postoji nešto što ste uvijek željeli naučiti, a niste imali priliku.

Prisjetite se, isključivo vi i sentimenti koji iz vas proizlaze vladate vlastitim odlukama. Ne želite li sudjelovati u slavlju nitko vas na to ne može natjerati. Stoga, sastavite listu onoga što želite učiniti prije no zakoračite u 2024. godinu.