Vrlo je jednostavno zapisati ciljeve koje planiramo ostvariti tijekom određenog razdoblja, ali nije nimalo jednostavan zadatak pridržavati ih se dugoročno. Ako i vi imate problem s održavanjem vlastitih obećanja, promislite o 5 razloga koji bi mogli biti uzrok problema i poradite na njihovu rješenju, piše Psychology Today.

1. Želite napraviti previše stvari odjednom

Kao i većina, vjerojatno ste si zadali previše zadataka koje trebate ispuniti odjednom i u vrlo kratkom vremenu. To nikako nije dobar put za usvajanje dugoročnih i korisnih navika, ali je vrlo jednostavno poraditi na ovome problemu. Revidirajte popis, izbacite nepotrebno i dajte si više vremena za određene ciljeve.

2. Nedostatak specifičnosti

Ciljevi poput 'smršaviti', 'doći u formu' ili 'postići uspjeh na poslu' su problematični jer nisu specifični. Zadajte si realne i jasne zadatke, npr. umjesto same želje za mršavljenjem, zadajte si cilj izgubiti 1 kg u idućih mjesec dana ili umjesto uspjeha na poslu, neka vaš konkretni cilj bude upisati dodatnu edukaciju. 

3. Usamljenost i manjak podrške 

Često smo neustrajni u ispunjavanju novogodišnjih odluka jer se osjećamo usamljeno, a neke je stvari uvijek zabavnije raditi u paru. Ako je vaša novogodišnja odluka bila upisati tečaj plesa, ali to još uvijek niste napravili, pitajte prijateljicu sa sličnim afinitetima da vam se pridruži. Tako ćete biti ustrajniji, a odluka neće biti zamorna, nego ćete se veseliti svakom novom satu.

4. Prekritični ste sami prema sebi

Možda ste zapravo već i ostvarili mnoge ciljeve, ali ne u roku i mjeri koju ste si zadali. Nemojte biti prekritični prema sebi, opustite se i budite svjesni vaše trenutne situacije. Za mnoge stvari je potrebna nježnost pa tako i za ispunjavanje novogodišnjih ciljeva. Prihvatite svoje nesavršenosti i vježbajte ljubav prema sebi kako biste ostali motivirani nakon neizbježnih propusta koji se događaju na putu prema zamišljenom načinu života.

5. Živite u trenutku

Življenje u trenutku može vas učiniti podložnijim iskušenjima koja zadovoljavaju vaše sadašnje 'ja' - i vjerojatnije je da ćete zanemariti implikacije loših izbora za budućnost. Zbog ovoga razloga bit će vam problematično i neinspirativno održavati navike koje ne polučuju instantni uspjeh, ali za ostvarenje ciljeva važno je promišljati dugoročno!