Na puno stvari ne možemo utjecati, ali uvijek možemo kontrolirati svoje misli i uvjerenja. Iako se puno puta čini kao da su neke misli cementirane u nama, ipak je u našoj moći promijeniti ih. Istina je da ne možemo mijenjati druge osobe, ali možemo pomoći u promjeni onim osobama koje to same žele i traže upravo nas za pomoć, nikoga drugoga. Ono što je pozitivno, uvijek možemo mijenjati sebe. Iako nije uvijek lako, apsolutno je moguće.

Osvijestite neku situaciju ili osobu koja vam je izazovna u životu. Senzibilizirajte kako o navedenoj situaciji razmišljate, kako joj pristupate i koje zaključke donosite. Upitajte se osjećate li se uslijed navedenih misli o toj izazovnoj situaciji osnaženo, dobro, motivirano i mirno ili ustrašeno, paralizirano, tužno, ljuto i nemoćno. Odgovor na ovo pitanje otkrit će koja je vaša putanja razmišljanja o toj situaciji. Zavisno od misli i zaključaka koje donosite, imate posljedične emocije koje vam ili pridonose dobrom i motiviraju vas na bolje ili vas oslabljuju.

Nakon što ste uvidjeli svoje misli i zaključke na izazovnu situaciju, možete pogledati kako biste drugačije na tu istu situaciju mogli gledati.
Možete se poigrati tako da se upitate - kako bi toj istoj situaciji pristupila osoba koja je iznimno optimistična i ima neslomljiv pozitivan duh? Igrajte se i zamislite da ste ta nepokolebljivo optimistična osoba, te kako biste tada razmišljali o navedenoj situaciji. Možda biste mogli uvidjeti kako ste preveliki fokus dali u nešto što se moguće nikada neće dogoditi, možda ste radili projekciju negativnoga, možda ste donosili pretjerane zaključke, možda uvidite da se naprosto bojite, a naknadno možda uvidite kako možete imati potpuno novi pogled na navedenu situaciju iz nekog drugog kuta gledanja.

Uvidite da su vaše misli, samo misli - one nisu faktične činjenice, niti su univerzalna istina. One su vrlo moćne jer se putem njih bude pozitivne ili negativne emocije u nama, a posljedično radimo akcije koje nam služe ili ne služe. Iz tog je razloga bitno biti svjestan svojih misli i pažljivo birati one koje nas osnažuju i od kojih se osjećamo hrabro i sposobno. Promotrite ima li vaše tijelo neki otpor na navedeni novi scenarij. Bitno je da se od tog scenarija osjećate osnaženo, pozitivno i mirno. Ako imate otpor u sebi, kroz izdah i/ili ples ga možete ispustiti iz tijela i upitati se kako biste mogli povjerovati u navedeni novi pogled na situaciju.

Puno se toga nalazi u našem pogledu na situaciju i ljude. Nekim je ljudima jako lako promijeniti svoje misli i razmišljanja, a drugima je to izazovno. Bez obzira kojoj skupini pripadate, svima je ipak moguće mijenjati misli i uvjerenja. Ono što je potrebno jest volja da želite imati misli koje vas osnažuju te koje vam daju vjeru u vas same i vraćaju povjerenje u život.

Znat ćete imate li pozitivne ili negativne misli, u ovisnosti o tome osjećate li se dobro ili loše. Naše su emocije pokazatelji naših najjačih misli koje imamo.

Dakle, kada uvidite da se osjećate loše, upitajte se koje misli ste imali i zaključke donosili. Tada te iste misli malo pretresite. Byron Katie ima sjajan pristup u kojem se za vrlo jaku negativnu misao koju imate možete upitati sljedeća pitanja:

  • Je li ta misao istinita?
  • Možete li apsolutno znati da je to istina?
  • Kako reagirate - što se događa - kada povjerujete toj misli?
  • Tko biste bili bez te misli?
  • Postoji li ijedan valjani razlog da zadržite tu negativnu misao?

Iako ćete vjerojatno morati ponavljati postupak više puta dok se sustav ne nauči na novi način razmišljanja, uvelike se isplati redovno raditi ovaj mentalni trening.

Jednom kada promijenite svoj pogled na izazovnu situaciju, iz negativnog smjera u pozitivan i optimističan pogled, vaše će se tijelo opustiti i otvoriti za nove mogućnosti. To je promjena koju uvijek možemo napraviti – mijenjati sebe – svoje poglede, zaključke koje donosimo, uvjerenja koja imamo o navedenom. Tu se nalazi naša moć.

Navedena promjena pristupa donijet će ogroman boljitak u vaš život ako se usmjerite na sebe, na svoj pogled iznutra s upitom što mogu iz ovoga naučiti i kako mogu navedenome pristupiti iz pozitivnog ugla, umjesto u okrivljavanju drugih ljudi i situacija.

Kako imati pozitivne i optimistične misli
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

*Nikolina u ponudi ima vikend retreat za one koji žele poseban vikend odmor na kojem ne trebaju ništa raditi, već naprosto postojati i uživati. Pri tome biste bili okruženi predivnom prirodom, u prekrasnoj vili, napunili se pozitivnom energijom, dobili nove uvide i nova znanja za bolju kvalitetu života uključujući alate kako se nositi sa stresom. Možda je poseban vikend retreat u Istri baš ono što vam treba. Više informacija potražite na https://www.sretanzivot.hr/retreat/