Imposter sindrom psihološko je iskustvo u kojem se netko osjeća kao varalica usprkos istinskom uspjehu. Očituje se u kontekstu posla, odnosa ili prijateljstva, a zapravo je vrlo česta i frustrirajuća pojava, jer nas sputava u samopouzdanju koje smo stekli i zaslužujemo osjećati, piše Verywell Mind.

Psihologinje Suzanna Imes i Pauline Rose Clance prve su upotrijebile izraz ovoga sindroma 1970-ih, ali to nije bolest koja se može dijagnosticirati. Umjesto toga, usko se primjenjuje na inteligenciju i postignuća, a ima poveznice s perfekcionizmom i društvenim kontekstom. Ironija je u tome što su ljudi sa sindromom varalice često vrlo uspješne i impresivne osobe. Izvana nema vidljivog razloga da se osjećaju kao varalice, a ipak ih i dalje koči unutarnje nezadovoljstvo i samokritika. Upravo je to ono što ovaj sindrom čini tako izazovnim psihološkim fenomenom koji treba raspakirati.

Ipak, ovaj se sindrom ne manifestira kod svakog pojedinca na jednak i istovjetan način, nego je poprilično nijansiran. Prema dr. Valerie Young postoji 5 osnovnih vrsta varalica, a evo koje su to.

1. Perfekcionist

Ova vrsta sindroma varalice uključuje uvjerenje da netko konstantno smatra kako je mogao biti bolji. Osjeća se kao varalica jer ga vlastite perfekcionističke osobine tjeraju da vjeruje kako nije tako dobar, kao što drugi misle da jeste.

2. Stručnjak

U ovome se slučaju netko osjeća kao varalica jer ne zna baš sve o određenom predmetu ili temi, a također je svjestan kako nije savladao svaki korak u procesu. Budući da imaju više za naučiti, ne osjećaju se kao da su dosegli rang stručnjaka kakvim ga drugi mogu smatrati.

3. Prirodni genij

U ovom tipu sindroma varalice osoba se osjeća kao prevarant jednostavno zato što ne vjeruje u vlastitu prirodnu inteligentnciju ili kompetentnciju. Ako nešto ne uspije iz prvog puta ili mu treba više vremena kako bi savladao neku vještinu, osjeća se kao varalica.

4. Solist

Također, moguće je osjećati se kao varalica ako osoba mora zatražiti pomoć kako bi dosegnula određenu razinu ili status. S obzirom na to da nije djelovala kao solist, dovodi u pitanje svoju kompetenciju ili sposobnosti.

5. Superosoba

Ova vrsta sindroma varalice uključuje uvjerenje da netko mora biti najveći radnik ili postići najviše moguće razine postignuća, a ako to ne učini, jedino je moguće smatrati se prevarantom.