Jeste li se u posljednje vrijeme osjećali izvan sebe ili jednostavno niste pri sebi? Teško je odrediti što se točno događa, ali vjerojatno ste jednostavno preopterećeni i konstantno okruženi stresom, navodi Hack Spirit.

Veliki životni stresovi, kao što su brige oko posla, financijski ili osobni problemi, mogu gurnuti vaše tijelo u zaštitničku reakciju borbe, ali i bijega. Iako je koristan u kratkim rafalima, predugi ostanak u načinu preživljavanja može vas stvarno iscrpiti. Ako se time ne pozabavite, ovaj način življenja ozbiljno će utjecati na vaše zdravlje i sreću pa je upravo zato važno primijetiti ga i osloboditi se što prije.

Ovo je 7 jasnih znakova da ste preopterećeni i potreban vam je odmor.

1. Stalno se osjećate umorno

Zamislite ovo: budite se umorni, osjećate se iscrpljeno cijeli dan i odlazite u krevet jednako tako iscrpljeni. Nikakva količina sna ili kave ne čine razliku. Zvuči li vam ovo poznato? Evo o čemu se radi: ako osjećate ovaj konstantni umor, to bi moglo biti više od običnog umora. Ako ste uvijek umorni bez obzira na to koliko se odmarate, to je znak da ste možda u režimu preživljavanja, svladani stresom i jednostavno preopterećeni obavezama.

2. Lako postanete nervozni i burno reagirate

Kada ste stalno u načinu preživljavanja, vaše tijelo ostaje u stanju pripravnosti za prijetnje, a vaš mozak ne može obraditi emocije kao što bi inače. Upravo je preopterećenost jedan od mogućih razloga zašto se ovih dana osjećate emocionalnije i burno reagirate na sve. Iako ne možete eliminirati stres, postoje načini da njime upravljate, a mogu vam pomoći vratiti kontrolu nad svojim emocijama.

3. Svega vam je previše

Osjećate li se ikada kao da vam je svega jednostavno previše? Kao da se više ne možete nositi sa životom i samo se želite sakriti? Ovakav osjećaj preopterećenosti znak je da ste u izuzetno stresnom periodu od kojega se morate odmaknuti. Zapravo, ovo je jedan od glavnih simptoma koji ukazuju na loš period, a poprilično ga često zanemarujemo jer ga isto tako teško definiramo.

4. Prestali ste se brinuti o sebi

Ako su aktivnosti kao što su vježbanje, pravilna prehrana, pronalaženje vremena za društvene interakcije ili samo neko vrijeme nasamo prestale biti dio vaše svakodnevice, ne brinete se o sebi. Ipak, briga o sebi presudna je za zdravlje i dobrobit. Klinička psihologinja Monica Vermani objašnjava da je "kvalitetna briga o sebi povezana s poboljšanim mentalnim zdravljem, nudeći dobrobiti poput većeg samopoštovanja i vlastite vrijednosti, povećanog optimizma, pozitivnog pogleda na život i niže razine tjeskobe i depresije." Odvojite trenutak za razmišljanje o svojim navikama u posljednjih nekoliko mjeseci i načinu kako ih promijeniti.

5. Fokusirani ste na negativne stvari

Razmišljate li više o tome što bi moglo poći po zlu, nego o onome što bi moglo biti ispravno? Na primjer, ako planirate putovanje, umjesto da se uzbuđujete zbog avanture, brinete o vremenu, prometu ili nečem drugom što ne ide po zlu. Ako primjećujete kako vam je sve teže usredotočiti se, učiti i samo rješavati svoje dnevne zadatke, to bi mogao biti znak da živite u načinu preživljavanja.

6. Teško vam je usredotočiti se i koncentrirati

Jeste li znali da kada ste pod stresom, postoji 37% veća vjerojatnost kako ćete se boriti s jasnim razmišljanjem i pamćenjem stvari? Stres smeta vašoj sposobnosti koncentracije, pamćenja stvari, pa čak i učenja novih stvari. Ako primjećujete kako vam je sve teže usredotočiti se, učiti i samo rješavati svoje dnevne zadatke, to bi mogao biti znak da vam je potrebna promjena.

7. Ne spavate pravilno

Kada ste zapeli u načinu preživljavanja, vaš um može nastaviti raditi čak i kada je vrijeme za odmor, što otežava smirivanje i dobar san. Ovaj stalni stres ne samo da vam otežava zaspati, već vas može i probuditi usred noći i otežati povratak u san. Ako se ne možete dovoljno odmoriti, to bi mogao biti znak življenja u povišenom stanju stresa.