Kolagen je protein koji je iznimno važan za održavanje mladolikosti kože. Kako starimo, kolagen se razgrađuje i elastičnost kože se gubi. Brojni čimbenici načina života pridonose pojavi znakova starenja, a time i smanjenju razine kolagena, piše Story.

Srećom, određena hrana može pomoći u obnavljanju ovog važnog proteina, poput ovih 5 namirnica:

1. Riba

Riba (posebice morska) je bogata mineralima koji su zaslužni za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Sadrži i puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože.

2. Chia sjemenke

Chia sjemenke su budućnost lijepe kože, prvenstveno zahvaljujući svojim nevjerojatnim svojstvima. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju protiv akni i bora te vrlo povoljno utječu na brži rast kose i noktiju.

Chia sjemenke stimuliraju proizvodnju kolagena
Shutterstock 

3. Avokado

Avokado je jedan od najboljih izvora zdravih masti. Sadrži i korisne masti koje poboljšavaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena. Prema nekim istraživanjima, u zemljama u kojima stanovnici konzumiraju velike količine nezasićenih masti, pojava bora je znatno manja.

4. Rajčica

Rajčica je bogata likopenom koji štiti kožu od UV zraka i potiče sintezu kolagena. Sve što trebate za zdravu, glatku i kožu bez akni su svježe rajčice.

Rajčica je bogata vitaminima, poput vitamina A, C, E, K i B6, koji koži osiguravaju potrebnu prehranu. Svakodnevnim konzumiranjem rajčice koža lica će postati sjajna i glatka, a akne i ožiljci od akni će nestati. Kiselost u rajčicama može pomoći i uravnotežiti pH vrijednosti u vašoj koži.

5. Zeleno povrće

Gotovo sve zeleno povrće sadrži klorofil, pigment koji povećava razinu prokolagena u organizmu. Klorofil također štiti kožu od starenja jer ga tijelo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV zraka koje oštećuju kožu.