Sjemenke lana sadrže vlakna te omega-3 masne kiseline zahvaljujući kojima se poboljšava hidratacija kože,a što ju čini mekšom i glatkom pa se često uspoređuju i s efektom djelovanja aloa vere te hijaluronske kiseline. Uz protuupalno djelovanje, važno je napomenuti i bogatstvo antioksidansa koje sadrže te time štite kožu od štetnih slobodnih radikala, a čime se sprječava prerano starenje i pojava bora. Zbog takvog djelovanja, moguće je preparate, izrađene u kućnoj radinosti, primijeniti i na područja na kojima se pojavljuju strije te time umanjiti njihovu vidljivost.

Kako biste iz ovog sastojka, oplemenjenog vitaminom E, cinkom i selenom koji sudjeluju u obnovi slojeva kože, iskoristili što kvalitetnije potrebno je sjemenke usitniti te svesti na dojam praha. Razlog tomu je što želite postići učinak nježnog pilinga kojim se uklanjanju mrtve stanice, dok se koža istovremeno hrani i zaglađuje.

Premda je korisno uvesti sjemenke lana i u prehranu te time doprinijeti i kontroli razine kolesterola, želite li ga koristiti kako beauty preparat, donosimo vam recept za jednostavno masku, pogodnu za korištenje pripadate li mješovitom ili suhom tipu kože. No, svakako se prije toga konzultirajte sa stručnjakom te testirajte proizvod kako biste izbjegli alergijske reakcije.

Potrebni sastojci:

  • Sjemenke lana
  • Voda

Priprema:

  • Mjerica neka vam bude čajna šalica. Dovoljna vam je količina lanenih sjemenki koja će ju ispuniti do polovice. Nakon toga, usitnite ih u mužaru.
  • Prokuhajte 2 do 3 šalice vode, koristeći istu šalicu za mjerenje količine sjemenki.
  • Pomiješajte vodu, dodajući ju sjemenkama lana te dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ostavite da odstoji, na sobnoj temperaturi do tri sata.

Nemate li načina za usitniti sjemenke, ponovite proceduru sa cijelima, samo pripazite, nakon što smjesa odstoji, primijetite li pojavu sluzavog izgleda, riječ je upravo o korisnoj tvari koja će činiti vašu masku, pa smjesu valja procijediti te tek potom koristiti.

Masku nanesite na područje lice i vrata i dopustite joj da djeluje do 30 minuta. Vaša koža bit će vam zahvalna na jednostavnom, ali hranjivom tretmanu, koji možete koristiti do dva puta mjesečno.