Bilo da ste se tek iskušali u jogi ili ste napredniji vježbač, sigurno ste se dosad susreli sa chaturangom – asanom koju bismo u slobodnom prijevodu mogli opisati kao jogijskom varijantom skleka. S obzirom na to da je to poza koja zahtijeva veliku snagu i izdržljivost mišića gornjeg dijela tijela, mnogima ona predstavlja izazov. Ako ste i vi među onima koji muku muče s ovom pozom isprobajte ovaj savjet koji smo pronašli za vas!

Predstavljamo vam simpatičnu joga instruktoricu Liv koja je ujedno i vlasnica portala Livinleggins. Liv je nekoć radila kao medicinska tehničarka na radiologiji, sve dok 2015. godine nije otkrila ljubav prema jogi i odlučila se okušati u podučavanju. Međutim, bez obzira na promjenu smjera u karijeri, Liv nikako nije odbacila svoje znanje o anatomiji tijela, već ga je odlučila implementirati u svakodnevno prakticiranje joge.

Spojivši te dvije velike ljubavi, ova joga instruktorica svojim pratiteljima nudi korisne savjete kako poboljšati prakticiiranje joge na temelju poznavanja vlastitog tijela. "Poznavanje vlastite anatomije vrlo je važno za izgradnju snage i razumijevanje vlastitog tijela", objašnjava ona.

Među njima, izdvajamo njezino objašnjenje kako pravilno i uspješno odraditi chaturangu:

Dok se spuštamo u chaturangu, naši prsni mišići se kontrahiraju i snažno rade u isto vrijeme dok se izdužuju u rastegnuti položaj. Stoga, ako tražite malo više kontrole u izvedbi chaturange ili možda pokušavate poboljšati svoje sklekove, vrlo je vrijedno znati kako funkcioniraju prsni mišići da biste znali kako ih optimalno vježbati. Naše grudi imaju veliku količinu snage u povlačenju ruku prema vašim rebrima. Dakle, u svojim chaturangama ili sklekovima, nemojte se koncentrirati samo na snagu guranja prema tlu, već razmislite o stiskanju ruku uza tijelo kako biste ih naveli da vam pomognu koliko god mogu!

U nastavku pogledajte i video.