Sezonska prehrana prirodan je i provjeren način za očuvanje zdravlja tijekom prijelaza godišnjih doba. Prehrana bi također trebala biti prilagođena klimi i energetskim potrebama tijela, a namirnice koje su ujedno niskokalorične i bogate hranjivim tvarima uvijek bi se trebale nalaziti na našem jelovniku. Jedna od takvih namirnica upravo su šparoge, navodi Healthline.

Šparoge su poznate kao prava riznica nutritivnog bogatvstva, a njihova sezona traje od ožujka do kraja svibnja. Ako vam nedostaje zanimljivih recepata s ovim izuzetnom namirnicom, pogledajte ovdje

U nastavku pogledajte 7 razloga zašto su baš šparoge toliko zdrave.

1. Bogatstvo hranjivih tvari uz malo kalorija

Šparoge su niskokalorične, ali imaju impresivan nutritivni profil.

Oko 100 g kuhanih šparoga sadrži:

  • Kalorije: 20
  • Proteini: 2,2 g
  • Masti: 0,2 g
  • Vlakna: 1,8 g
  • Vitamin C: 12 % preporučenog dnevnog unosa (PDU)
  • Vitamin A: 18 % PDU
  • Vitamin K: 57 % PDU
  • Folat: 34 % PDU
  • Kalij: 6 % PDU
  • Fosfor: 5 % PDU
  • Vitamin E: 7 % PDU

2. Izvor antioksidansa

Antioksidansi su spojevi koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji pridonosi starenju i razvoju kroničnih bolesti, uključujući rak.

Posebno su bogate flavonoidima kvercetinom, izoramnetinom i kemferolom, za koje su studije pokazale da imaju brojne zdravstvene koristi. Ljubičaste šparoge sadrže antocijanine, pigmente koji im daju boju i imaju snažan antioksidativni učinak te pozitivno djeluju na zdravlje srca.

3. Poboljšanje probavnog zdravlja

Prehrambena vlakna ključna su za zdrav probavni sustav, a upravo njima obiluju šparoge. 

Osim toga, šparoge su bogate prebioticima poput inulina koji potiče rast zdravih crijevnih bakterija. Istraživanja na životinjama sugeriraju da šparoge mogu imati i blago laksativni učinak, što bi moglo pomoći osobama s kroničnim zatvorom, iako su potrebna daljnja istraživanja na ljudima.

4. Mogu smanjiti razinu šećera u krvi

Visoka razina šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, a nekoliko studija na životinjama pokazalo je da ekstrakt šparoga pomaže u snižavanju šećera u krvi.

Istraživanja također pokazuju da šparoge mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti oksidativni stres povezan s dijabetesom. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci kod ljudi.

5. Snižavaju kolesterol i krvni tlak

Šparoge pomažu u regulaciji metabolizma lipida i snižavanju razine kolesterola poboljšavajući vezanje žučnih kiselina tijekom probave.

Studije na životinjama pokazale su da šparoge mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poticanju gubitka kilograma, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo kod ljudi.

6. Imaju antikancerogeno djelovanje

Neka istraživanja sugeriraju da šparoge i njihovi ekstrakti mogu imati antitumorska svojstva, osobito protiv raka dojke i gušterače.

Spojevi poput saponina i polisaharida u šparogama smanjuju oksidativni stres i upale, podržavaju imunološku funkciju te spriječavaju mutacije gena.

7. Jačaju imunitet

Istraživanja pokazuju da ekstrakti šparoga mogu poboljšati aktivnost crvenih i bijelih krvnih stanica te potaknuti proizvodnju antitijela.

Osim toga, šparoge imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv određenih infekcija, primjerice bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Šparoge su izvrstan dodatak prehrani – svestrane su i mogu se jesti sirove ili kuhane u različitim jelima. Imaju malo kalorija, a mnogo vitamina, minerala i antioksidansa koji donose brojne zdravstvene koristi, poput snižavanja krvnog tlaka i kolesterola te jačanja imuniteta.