Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVJET NUTRICIONISTICE - METODA KOJA SPRJEČAVA PREJEDANJE: Skinite kilograme bez dijete

Nutricionistica Kristina LaRue otkriva jednostavan trik koji sprječava prejedanje

 Trik koji sprječava prejedanje Izvor: Shutterstock

Stručnjaci su otkrili da postoji jedan trik pomoću kojeg možemo procijeniti koliko smo zapravo gladni! Zamislite skalu gladi koja mjeri vaš apetit od nula do 10. Nula znači da osećate da vam je želudac skroz prazan, a 10 znači da ste pojeli previše. Smatra se da korištenje ove skale smanjuje šanse za emocionalno jedenje (iz dosade ili kao kompenzaciju za neko drugo nezadovoljstvo...). Nutricionistica Kristina LaRue je objasnila kako funkcionira ova skala:

 - Ako ocijenite da ste previše gladni (0-2), obratite pažnju na to koliko brzo jedete. Namjerno usporite, kako ne biste prešli granicu sitosti, a da to i ne primijetite. Blaga glad nosi broj 4, a blaga sitost broj 6. Imajte na umu da vam neće trebati puno hrane da biste bili siti, ponekad je dovoljna i samo užina. 

Nutricionistica je objasnila i što raditi kada ste zapravo siti, ali je hrana pred vama i u iskušenju ste da jedete.

- Zapitajte se "Što mi je trenutno potrebno?" To je dobar način da izbjegavate jesti iz emotivnih razloga jer će vas hrana i dalje ostaviti emotivno praznima ako jedete kako biste se izborili s emocijama“, objašnjava LaRue.

Dok jedete, provjerite nivo sitosti na skali od 1 do 10 umjesto da nastavite jesti sve što vam je na tanjuru. Ako ste jeli i imate više hrane na tanjuru, nemojte jesti da biste „sve očistili s tanjura“. Umjesto toga, sačuvajte hranu za kasnije. Ako otkrijete da ste pojeli previše, nemojte se osećati krivim zbog toga. Umjesto toga, zapitajte se zašto ste nastavili jesti nakon što ste osjetili sitost. Jeste li bili previše gladni kada ste počeli? Je li hrana bila preukusna pa niste željeli prestati? Ili niste htjeli baciti ostatke?

Ova skala sitosti i gladi možda neće funkcionirati kod nekog tko se dugo ograničavao po pitanju kalorija ili pojedinih namirnica ili tko ima periode prejedanja, a zatim gladovanja. On neće biti u stanju točno odrediti kada je stvarno gladan a kada je sit. To se događa zbog toga što su ova osjetila dugo bila zanemarivana. Potrebno je određeno vrijeme. Skala sitosti i gladi je dobar način da vratite svoje tijelo u ravnotežu bez da se odričete bilo čega i naučite jesti intuitivno.

Izdvojeno za vas...

Najnovije