Souvlaki:

1 kg janjeće lopatice

Sastojci za marinadu:

4 žlice vinskog octa

4 žlice maslinovog ulja

3 češnja češnjaka, zgnječena

2 žličice suhog origana

2 svježa lovorova lista, usitnjena

korica nešpricanog limuna, oprana, oguljena, nasjeckana na uske trake

morska sol i svježe mljeveni papar

Sastojci za ražnjiće:

paprika, narezana na komadiće

manji crveni luk, narezan na kriške

morska sol i svježe mljeveni papar

Narežite meso na kockice od 2 cm. Izmiješajte sastojke za marinadu i dobro promiješajte s mesom. Poklopite i ostavite nekoliko sati (idealno 4-8 h) da upije marinadu. Povremeno protresite ili promiješajte. Za to vrijeme namočite drvene štapiće u hladnu vodu. Izvadite meso iz marinade i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Marinadu bacite. Meso složite na štapiće, ostavite malo mjesta između svakog komada jer će se tako jednakomjerno ispeći. Premažite maslinovim uljem. Složite ražnjiće od paprike i luka, premažite ih maslinovim uljem, posolite i popaprite. Poslužite zajedno s ražnjićima od mesa i uživajte u okusima Grčke.

Tzatziki:

svježi krastavac, oguljen

čaša jogurta (150 g)

češanj češnjaka, zgnječen

žlica kopra, nasjeckanog

žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

žličica vinskog octa

morska sol i svježe mljeveni papar

Prvo treba procijediti jogurt. Stavite gazu na sito, a sito zajedno s gazom položite na zdjelu u koju će se ocjediti višak tekućine. Ulijte jogurt. Sve zajedno stavite u hladnjak oko jedan sat da se ocijedi. Kad se jogurt ocijedi, u njega dodajte naribane i dobro ocijeđene krastavce i začine. Dobro promiješajte da se spoje svi sastojci, poklopite i spremite u hladnjak. Tzaziki pripremite nekoliko sati unaprijed da se okusi povežu. Prerezanu lepinju nakratko stavite na roštilj. Vruće ražnjiće položite na lepinju i poslužite s tzatzikijem.