3 kg zrelih šljiva bistrica

3 vanilin šećera

korica jednog limuna

2 dl ruma

5 klinčića

2 štapića kore cimeta

1,5 kg šećera

Šljive operite, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Kuhajte na srednjoj vatri. Kad je smjesa već poprilično gusta, dodajte koricu limuna, klinčiće i kore cimeta. Potkraj kuhanja dodajte rum. Pekmez treba stalno miješati.

Kada po dnu posude prođete drvenom kuhačom i ostane čisti trag, to znači da je pekmez gotov. Prelijte ga u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici s malo otvorenim vratima da se ohladi i uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.