800 g smeđih (zlatnih) šampinjona srednje veličine
maslinovo ulje, za pečenje
sol i papar
100 g kozjega sira, izdrobljenog
svježa majčica dušica
200 g rikule
300 g dimljene slanine, narezane na tanke prutiće i prepržene
50 g oraha, preprženih i nakrupno nasjeckanih
6 tostiranih šnita kruha od kiselog tijesta, za posluživanje
ZA UMAK:
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
2 žličice crvenog vinskoga octa
1/3 šalice maslinova ulja
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. U posudu za pečenje poslažite klobuke očišćenih gljiva, polijte ih s malo maslinova ulja i začinite solju i paprom, pa ih napunite sirom i majčinom dušicom. Pecite 7 - 10 minuta.
2. UMAK: U manjoj posudi pomiješajte ocat i češnjak, dodajte maslinovo ulje pa dobro promiješajte da se sastojci prožmu. Začinite po želji.
3. POSLUŽIVANJE: Na pladnju napravite posteljicu od rikule pa na nju složite gljive, pospite ih slaninom i orasima te prelijte umakom. Poslužite s tostiranim kruhom.