Slatka kuća od đumbira

ZA KUĆICU VELIČINE 16 X 19 cm I VISINE 20 cm
350 g maslaca sobne temperature
190 g smeđeg šećera
30 g šećera
1 dl mlijeka
3 jaja
900 g oštrog brašna
žlica đumbira u prahu
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog cimeta
2 žličice naribane kore naranče
+ jestive boje za ukras

LJEPILO ZA SPAJANJE
500 g šećera u prahu
2 bjelanjka
žličica limunova soka

U mlijeko umiješajte 30 dag smeđeg šećera i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Izmiksajte maslac, smeđi šećer i ohlađeno mlijeko. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Polako umiješajte brašno, đumbir, cimet, klinčiće, koru naranče i sodu bikarbonu. Izradite rukama dok ne dobijete finu masu. Tijesto premjestite na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 1 sat. U međuvremenu pripremite nacrt za kućicu. Skicirajte prednje, stražnje i bočne zidove te krov pa nacrtane oblike izrežite.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu oko 5 milimetara. Na tijesto stavite pripremljene šablone i izrežite nožem. Izrezano tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-15 minuta i zatim ga ohladite.

Prije lijepljenja i spajanja zidova tijesto ukrasite, nacrtajte prozore, vrata, grede i sl.
Istucite snijeg od 2 bjelanjka pa postupno dodajte šećer u prahu i limunov sok. Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje pa odrežite jedan rub. Kroz rub istisnite onoliko smjese koliko vam je potrebno pa zalijepite rubove zidova i krova. Za crjepove mogu poslužiti jastučići od integralnih žitarica.

kolači
Maja Danica Pečanić kolači

Medenjaci

15 dag meda
100 dag maslaca
2 jaja
50 dag smeđeg šećera
15 dag šećera u prahu
50 dag polubijelog brašna
15 dag kakaa u prahu
prstohvat soli
žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
prstohvat svježe mljevenog crnog papra
prstohvat muškatnog oraščića

ZA PRELJEV
100 g šećera u prahu, žlica limunovog soka
+ jestive boje za ukrašavanje

Pomiješajte brašno, sol i začine. Maslac, med i šećer zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Ostavite sa strane da se ohladi. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Smjesu s jajima i maslacem umiješajte u suhe sastojke pa izradite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte brašna; ako je presuho, dodajte malo kiselog vrhnja. Od tijesta oblikujte disk, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon što je tijesto odstajalo razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj plohi na debljinu oko 1/2 cm. Kalupima izrežite različite oblike pa ih pecite složene na masnom papiru 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečene medenjake pažljivo izvadite (jer su prhki) i ostavite da se ohlade. Kad se ohlade, premažite ih smjesom od šećera u prahu i limuna. Kad se preljev osuši, medenjake ukrasite jestivim bojama.PageBreak

kolači
Maja Danica Pečanić kolači
Puslice

bjelanjak
70 dag šećera u prahu
nekoliko kapi limunovog soka
prstohvat soli

Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg pa postupno dodajte šećer i sol. Dodajte nekoliko kapi limunovog soka i miksajte najmanje 15-20 minuta. Tu smjesu špricom istisnite na masni papir i sušite u pećnici na 70 stupnjeva više od sat i pol (ne smiju dobiti boju). Puslicama možete ukrasiti bor ili ih lijepiti smjesom dobivenom od 500 g šećera u prahu umiješanom u snijeg od 2 bjelanjka i tako ukrasiti druge predmete (teglice, svijećnjake i sl.)

Lizalice

ZA 4 LIZALICE, OVISNO O VELIČINI KALUPA
10 dag šećera
3 žlice kondenziranog mlijeka
esencije različitih okusa

Na laganoj vatri rastopite šećer i kondenzirano mlijeko pa lagano miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte okus – esencije badema ili vanilije, naranče ili limuna. Još dok je u tekućem stanju izlijte u kalupiće za kekse koje ste prethodno namočili. Prije nego što izlijete šećer, ispod kalupića umetnite štapić za ražnjiće. Kalupi trebaju biti na masnom papiru kako bi se lizalica lakše odlijepila.

kolači
Maja Danica Pečanić kolači
Slatki anđelčić

ZA OTPRILIKE 4 dl TIJESTA
60 g maslaca
60 g šećera u prahu
vanilin šećer
2 jaja
125 g oštrog brašna
1/2 žlice praška za pecivo
žličica naribane korice limuna ili naranče
šećer u prahu za posipanje

Istucite maslac pa umiješajte šećer i vanilin šećer. Postupno umiješajte jaja pa miješajte dok ne dobijete žitku smjesu. Zatim umiješajte brašno, prašak za pecivo i koricu limuna ili naranče. Maslacem dobro namastite kalup, pospite ga brašnom pa ulijte smjesu. Pecite na 140 stupnjeva dok ne postane zlatnosmeđa. Pečenje ovisi o veličini kalupa. Ako su kalupi manji, vrijeme pečenja je kraće.