Piletina sa žara

(za 4 osobe)

1 pile, oko 1,4 kg
4 grančice bosiljka
1 protisnuti češanj češnjaka
½ limuna
maslinovo ulje
1 žličica mljevene paprike
sol, papar

1. Zagrijte roštilj. Odvojite hrbat od pileta. Potom ga okrenite i lagano razdvojite tako da prsa polako pritišćete prema dolje, a noge okrećete prema van.
2. Iscijedite sok limuna i naribajte koricu pa ih pomiješajte s nasjeckanim listovima bosiljka, češnjakom i 6 žlica maslinova ulja. Začinite solju, svježe mljevenim crnim paprom i paprikom. Premažite piletinu ovom marinadom i stavite je na žar. Pecite otprilike 25 minuta, povremeno okrećite i svaki put premažite marinadom.
3. Stavite na tanjure i odmah poslužite. Kao prilog možete poslužiti salatu od rajčica ili graha.

Pileća prsa sa tzatziki umakom

(za 4 osobe)

Za tzatziki:
½ krastavca, narezanog na kockice
1 naribani češanj češnjaka
200 g jogurta
2 žlice kopra, grubo nasjeckanog

Za meso:
1 crvena čili paprika, nasjeckana
1 žličica pasterizirane rajčice
1 žličica mljevene paprike
½ limuna, iscijedite sok
maslinovo ulje
4 x 150 g pilećih prsa bez kože
sol, papar

PLUS:
250 g cherry rajčica
zelena salata

1. Zagrijte roštilj. Posolite krastavce i ostavite ih sa strane 10-ak minuta da puste vodu. Pomiješajte češnjak s prstohvatom soli, dodajte jogurt i kopar pa u to umiješajte krastavce i začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Umak stavite u hladnjak do posluživanja.
2. Pomiješajte čili papriku, rajčicu, mljevenu papriku, limunov sok i 4-5 žlica maslinova ulja te začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Meso premažite marinadom te ga, uz povremeno okretanje, pecite na žaru dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
3. Rajčice premažite maslinovim uljem i pecite na žaru oko 2 minute. Začinite po želji solju i paprom te ih poslužite na tanjurima s malo zelene salate i piletinom sa tzatziki umakom.