Sastojci:

150 g brašnastih krumpira

250 g glatkog brašna

1 žličica soli

1 paketić suhoga kvasca

150 ml tople vode

4 žlice maslinova ulja

3-4 grančice ružmarina

10-ak cherry rajčica

Krumpire ogulite i skuhajte, najbolje na pari kako ne bi upili previše vode. Kad se ohlade, zgnječite ih u pire.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Potom u brašnu napravite udubinu i u nju istresite suhi kvasac. Ponovno promiješajte pa dodajte pire od krumpira i dobro pomiješajte s brašnom. Potom dodajte vodu te 2 žlice maslinova ulja. Mijesite nekoliko minuta. Od tijesta oblikujte kuglu pa ga stavite u nauljenu veliku zdjelu. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom te ostavite na toplom oko 1 sat.

Lim obložite papirom za pečenje ili dobro nauljite pa u njega stavite tijesto. Utisnite ga u kalup stanjujući ga prstima pa pokrijte i ostavite da se diže još 20-ak minuta. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Cherry rajčice prerežite popola i nauljite žlicom maslinova ulja. Focacciu premažite preostalom žlicom maslinova ulja te po njoj rasporedite polovice cherry rajčica i iglice ružmarina. Pecite 30 do 40 minuta. Još toplu focacciu možete natrljati zgnječenim češnjakom.