Za oko 700 ml likera potrebno vam je
60 g korijena đumbira
po želji 1 mahuna vanilije
100 g šećera
350 ml vode
po želji 1 neprskani limun ili naranča
350 ml votke ili vinjaka
Đumbir ogulite i narežite na tanke ploške. Ako je upotrebljavate, mahunu vanilije prerežite po dužini pa sastružite sjemenke iz unutrašnjosti. U lonac stavite đumbir, vaniliju (ako je dodajete), šećer i vodu. Kad zakipi, smanjite vatru te kuhajte dok se šećer ne rastopi, a đumbir omekša, otprilike 20 minuta. Ostavite da se ohladi. Ako ih želite dodati, limun ili naranču dobro operite pa naribajte njihovu koricu. Dodajte ih prokuhanim sastojcima, sve ulijte u staklenku, dolijte votku ili vinjak, dobro zatvorite te ostavite da odstoji jedan dan.
Sljedeći dan izvadite mahunu vanilije ako ste je dodali pa ostavite da mješavina odstoji još jedan dan. Potom je kroz fino cjedilo procijedite u bocu i prije no što kušate liker, ostavite ga da odstoji još jedan dan. Vanilija i/ili korica limuna ili naranče obogatit će okus likera, no želite li da više do izražaja dođe okus đumbira, liker spravite bez dodataka.