Marinirani janjeći but s umakom od metvice
(za 4 osobe)
janjeći but od 2 kg
Marinada
2 dl maslinova ulja
2 limuna, iscijeđen sok i fino naribana korica
8 češnjeva češnjaka
4 lista kadulje
žlica svježeg timijana
žličica papra u zrnu
žlica sjemenki korijandra
2-3 žlice soli
U mužaru istucite sjemenke korijandra, papar, listove kadulje i timijana te na kraju češnjak. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, sol i sastojke koje ste usitnili u mužaru. Janjeći but stavite u zdjelu i dobro natrljate marinadom, a zatim zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan dan. Nakon toga meso stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva najmanje 2 sata. Kad je pečeno, izvadite ga iz lima, pokrijte alufolijom i ostavite 10-ak minuta. Zatim ga narežite i polijte umakom od metvice. Poslužite s kuskusom i povrćem.
Umak od metvice
1/2 šalice svježih listova metvice
žličica šećera u prahu
2 žlice jabučnog octa
2 žlice maslinova ulja
1/2 žličice ribane korice limuna
U blenderu usitnite metvicu i dodajte ostale sastojke. Dobro ih pomiješajte i ostavite da umak odstoji.
Recepte napisali i stilizirali: Domagoj Frisch i Tamara Ganoci Frisch
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.