Marinirani janjeći but s umakom od metvice

(za 4 osobe)
janjeći but od 2 kg

Marinada
2 dl maslinova ulja
2 limuna, iscijeđen sok i fino naribana korica
8 češnjeva češnjaka
4 lista kadulje
žlica svježeg timijana
žličica papra u zrnu
žlica sjemenki korijandra
2-3 žlice soli

U mužaru istucite sjemenke korijandra, papar, listove kadulje i timijana te na kraju češnjak. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, sol i sastojke koje ste usitnili u mužaru. Janjeći but stavite u zdjelu i dobro natrljate marinadom, a zatim zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan dan. Nakon toga meso stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva najmanje 2 sata. Kad je pečeno, izvadite ga iz lima, pokrijte alufolijom i ostavite 10-ak minuta. Zatim ga narežite i polijte umakom od metvice. Poslužite s kuskusom i povrćem.

Umak od metvice
1/2 šalice svježih listova metvice
žličica šećera u prahu
2 žlice jabučnog octa
2 žlice maslinova ulja
1/2 žličice ribane korice limuna

U blenderu usitnite metvicu i dodajte ostale sastojke. Dobro ih pomiješajte i ostavite da umak odstoji.

Recepte napisali i stilizirali: Domagoj Frisch i Tamara Ganoci Frisch