500 g riže (za otprilike 6 svitaka)

4 žlice rižinog octa

2 žlice šećera

¾ žlice soli

podmetač od bambusa

plastična folija

alga nori

svježa tuna (može i losos), narezana na trake

svježi krastavac, oguljen, očišćen od sjemenki, narezan na trake

avokado, prepolovljen, oguljen i narezan na trake

limunov sok

prepržene sjemenke sezama

wasabi

soja sos

gari (tanki listići ukiseljenog đumbira)

U situ pod hladnom vodom dobro isperite rižu. Promiješajte nekoliko puta prstima dok voda ne postane bijela. Stavite rižu u lonac i dodajte vodu za kuhanje. Omjer vode i riže neka bude podjednak. Ostavite 20 minuta pa poklopite i stavite na jaku vatru. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte 10-12 minuta, dok riža ne upije vodu. Skinite s vatre i ostavite 15 minuta da riža nabubri. Riža treba ostati kompaktna i ne smije se lijepiti.

Za to vrijeme izmiješajte 4 žlice rižina octa, 2 žlice šećera i ¾ žlice soli. Na vatri rastopite šećer. Rižu rasporedite na veću površinu (izbjegavajte metal) da se ohladi. Prelijte rastopljeni šećer po riži i promiješajte drvenom kuhačom. Ohladite lepezom ili kartonom. Ako ste rižu pripremili za poslije, prekrijte je vlažnom krpom da se ne osuši.

Operite i ogulite krastavac, odstranite koštice i narežite na trakice. Avokado prepolovite, ogulite i narežite na trake. Poprskajte ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Tunu narežite na trakice. U zagrijanu tavu stavite sjemenke sezama i kratko ih popržite do zlatnožute boje.

Na bambusovu podlogu presvučenu plastičnom folijom položite list nori alge, sjajnom stranom prema dolje. Rižu ravnomjerno rasporedite po algi. Da se riža ne bi lijepila za prste, u zdjelicu stavite malo vode s nekoliko kapi octa i umačite ruke za vrijeme pripremanja sushija. Ostavite 1 cm slobodnog prostora na dužim stranama alge. Nori, zajedno s rižom, premjestite, tj. okrenite na podložak od bambusa tako da riža bude prema dolje. Zatim po sredini lista, slijeva nadesno, slažite trakice avokada, tune i svježih krastavaca.

Sve zajedno savijte uz pomoć podloge od bambusa. Dobiveni svitak jednolično uvaljajte u pržene sjemenke sezama te oštrim nožem, prethodno namočenim u vodu pomiješanu s rižinim octom, prerežite najprije na pola, a zatim na svitke široke 2-3 cm. Poslužite s umakom od soje, garijem i wasabijem.