Ubrzan životni stil i velika količina stresa dovode ljudsko tijelo do velikih promjena, a na zdravlje se to može očitovati na različite načine. Velik utjecaj na to imaju naši hormoni, tj. hormonalni disbalans koji se javlja kada naše tijelo nije u mogućnosti pratiti naš ubrzan tempo. Kako bismo doveli svoje hormone „u red“ svakako moramo početi paziti na vlastiti životni stil (promjena prehrane, više tjelesne aktivnosti, manje stresa, bolji „work-life balace“), no u tome nam može i pomoći alternativna medicina, tj. korištenje biljaka s balansirajućim djelovanjem. Jedna takva biljka je i peruanska maca, o kojoj ćemo više napisati u ovom članku!

Što je maca?

Maca je peruanska biljka koja se uzgaja već barem 2000 godina te autohtono stanovništvo njezin korijen tradicionalno konzumira kao svakodnevnu namirnicu. Zanimljivo je spomenuti kako najkvalitetnija Maca raste na andskim visoravnima na 4000 m nadmorske visine te zbog svojih adaptogenih svojstava opstaje unatoč nepovoljnim vremenskim i okolišnim uvjetima. Korijeni mace se konzumiraju kuhani ili čuvaju osušeni, a mogu se koristiti za sokove, juhe i ekstrakte te za obogaćivanje drugih namirnica s njihovim prahom. Osim toga, prah i ekstrakt mace se često koriste kao sastojci u dodacima prehrani. Maca korijen dolazi u 3 različite boje (žuta, crvena i crna) od kojih svaka ima različit sastav koji je zaslužan za pozitivan utjecaj mace na zdravlje.

Koje su djelatne tvari u maci?

Maca svoje pozitivno djelovanje na zdravlje duguje različitim skupinama biološki aktivnih spojeva, a neki od njih su macamidi i macaeni (spojevi specifični za macu), alkaloidi, fitosteroli, antocijanidini te vitamini i minerali. Obiluje i složenim ugljikohidratom škrobom, stoga ju je radi bolje probavljivosti i organoleptike potrebno termički obraditi. Bioandina Maca se podvrgava procesu želatinizacije kojom se pomoću visoke temperature i tlaka potiče želatinizacija škroba. Želatinizacijom se povećava broj sekundarnih metabolita mace, pa zato takvu macu zovemo „aktiviranom“.
Bioandina je jedina na hrvatskom tržištu koja nudi želatiniziranu, termički obrađenu macu.

Crvena maca – prirodna pomoć za hormonalni disbalans

Bioandina CRVENA MACA kompleks kapsule sadrže ekstrakt aktiviranog korijena crvene mace s dodatkom vitamina B6 i B12 koji u preporučenoj dnevnoj dozi odgovara dozi od 6000 mg praha sirove mace. Crvena maca doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava, a vitamini B6 i B12 koji također utječu na regulaciju hormonske aktivnosti su važni i za normalnu psihološku funkciju, normalnu funkciju živčanog i imunološkog sustava, ali i za smanjenje umora i iscrpljenosti.

Crvena maca stoga ima najširu primjenu kod sljedećih stanja:

  • Menopauza, perimenopauza, postmenopauza
  • Hormonalni disbalans
  • Upalne hormonalne akne (PCOS)
  • Dominacija estrogena
  • Akutni PMS
  • Opći umor, stres
Crvena maca
Biondina