Nije dobar ni višak ni manjak željeza
Za naše optimalno zdravlje jako je važna zdrava razina željeza u krvi. Bilo da se radi o manjku ili višku željeza u krvi, važno je naći uzročnika i te vrijednosti korigirati. Neuravnotežene vrijednosti željeza uzrokuju anemiju (manjak željeza) ili hemohromatozu (višak željeza koji se taloži u jetrima, srcu, pankreasu ili koži).
Prikriveni simptomi anemije
Manjak željeza jedan je od najčešćih uzroka anemije a prepoznajemo je kroz simptome umora, hladne ruke ili noge, krhke nokte, kratak dah, blijedilo, slabost, vrtoglavice, glavobolju, loš apetit, ubrzaniji rad srca.
Tinejdžerima nedostatak željeza može, dodatno, smanjiti koncentraciju i pogoršati intelektualni rad u školi, a istraživanja pokazuju i da nedostatak željeza može imitirati znakove hiperaktivnosti.
Uzroci anemije
Kod odraslih, naročito nakon menopauze, manjak željeza obično ukazuje na krvarenje u želučanocrijevnom sustavu.
Mjesečna menstrualna krvarenja mogu dovesti do manjka željeza kod mladih devojka, jer imaju obilnije mjesečnice nego žene u dvadesetim ili tridesetim godinama, pa trebaju više dnevne doze željeza nego dječaci.
Prema istraživanjima, nerijetko se zadovoljava samo oko 60 posto dnevnih potreba i stoga ne čudi što je jedna od četiri djevojčice anemična. U dobi od 12 do 18 godina dnevna doza željeza za djevojke iznosi 14,8 mg.
Za liječenje je važna pravilna kombinacija hrane
S čašom C vitamina
S obzirom na to da C vitamin pospješuje apsorpciju željeza, idealno bi bilo ovaj vitamin i mineral kombinirati u jednom obroku. Namirnice poput tamnozelenog lisnatoga povrća sadrže i željezo i vitamin C pa su same po sebi odličan odabir za smanjenje slabokrvnosti, dok bi namirnice bogate željezom (vidi niže tablicu izvora željeza za vegetarijance i nevegetarijance) trebalo uzimati uz čašu soka bogatog vitaminom C (npr. sok od naranče s varivom od graha i zelenom salatom) za bolju apsorpciju.
Jedite obilje voća i povrća
Zabluda je da se samo povećanim unosom crvenog mesa može nadomjestiti manjak željeza. U Izraelu su, naime, otkrili da je razina željeza kod vegetarijanaca bila viša nego kod nevegetarijanaca, i to upravo zbog velikoga unosa voća i povrća! Dakle, jedite obilje voća i povrća.
Meso jedite srednje pečeno
Izbjegavajte dugo pečenje mesa na visokim temperaturama jer snižava razinu željeza u namirnici. Crveno meso, najbolji izvor željeza, trebalo bi poslužiti srednje pečeno, a ribu kuhanu na pari.
Namočite suho voće
Suho voće, poput suhih šljiva, marelica i grožđica bogato je željezom, ali i šećerom. Kako se često može pretjerati sa šećerom, savjet je da suho voće na nekoliko minuta stavite u ključalu vodu kako bi se smanjila količinu šećera.
Koristite začine bogate željezom
Prilikom kuhanja, hrani dodajte začine bogate željezom poput curryja, mljevenog đumbira i svježeg peršina.
Namirnice koje otežavaju apsorpciju željeza
Važno je imati na umu da integralne namirnice (npr. smeđi kruh, smeđa riža, smeđa tjestenina) sadrže fitate koji mogu otežati apsorpciju minerala – željeza, kalcija i cinka pa odraslim osobama koji primjenjuju redukcijski program prehrane i tinejdžericama koje odluče postati vegetarijanke, a jelovnik im je siromašan, posebno prijeti anemija.
Smanjite na minimum ispijanje crnog čaja i kofeinskih napitaka jer, također, otežavaju apsorpciju željeza. Zbog istog razloga, izbjegavajte i kombinirati mlijeko i mliječne proizvode s mesnim obrocima.
Anemiju je moguće izliječiti za nekoliko tjedana
Primijenite li pravilne prehrambene navike, s konzumacijom obilja voća i povrća, osobito zelenog lisnatoga i mahunarki, i nešto crvenoga mesa, te dovoljno sna (najmanje 8 sati), uz multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani sa željezom, znaci anemije mogu nestati za nekoliko tjedana.
Najbolji izvori željeza (na 100 mg)
- biftek, sve vidljive masti uklonjene - 2,1 mg
- jaja - 1,9 mg
- kokošja jetrica - 9,2 mg
- teleća jetrica pečena - 12,2 mg
- kakao - 10,5 mg
- bučine sjemenke - 10, 4 mg
- nekuhana leća - 7,6 mg
- sezamove sjemenke - 10,4 mg
- brokula, lagano kuhana - 1,0 mg
- mljevena soja - 9,0 mg
- nori alga - 19,6 mg
- grah, suhi - 6,4 mg
- suhe marelice - 6,8 mg
- kus-kus - 5,0 mg
- humus - 1,9 mg
- špinat kuhani - 1,6 mg
- miso - 4,2 mg
- slanutak, kuhani - 2,1 mg
- suhe grožđice - 2,2 mg
- suhe šljive - 2,9 mg
- tofu - 3,5 mg
- srdele u konzervi u ulju - 3,1 mg
- blitva, kuhana - 2,3 mg
- orasi - 2,9 mg
Više o autorici doznajte na Doctor Nutrition Bar i na Nutrition Diagnostic Center.