Za 2 porcije
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika, bez sjemenki
- 3 žlice djevičanskog kokosova ulja
- 1 luk, narezan
- 3 žlice tanko narezanog (oguljenog) svježeg đumbira
- 160 g / 1 šalica tofua, narezanog na kockice
- 1 crveni čili, bez sjemenki, sitno nasjeckan ili ½ žličice čilija u prahu
- 4 žlice tamari umaka od soje, plus za začiniti
- 1,2 l / 5 šalica proključale vode
- 180 g / 4 šalice suhih rižinih rezanaca (noodles)
- 2 - 4 žlice tahinija
- 2 žlice rižinog ili jabučnog octa
- 2 žlice agavinog sirupa ili demerara/turbinado šećera
- 2 pune šake lisnatog povrća (špinat, blitva, kelj itd), narezanog
- 2 češnja češnjaka, tanko narezana
- 2 mlada luka, tanko narezana
- 2 žličice svježe iscijeđenog limunova soka
- 4 žlice posoljenog kikirikija ili indijskih oraščića, nasjeckanih
- sol
Narežite mrkvu i crvenu papriku na tanke prutiće. U tavi s neprianjajućim premazom zagrijte kokosovo ulje pa na njemu sotirajte luk, mrkvu i papriku, uz dodatak đumbira i prstohvat soli. Dodajte tofu, narezani svježi čili ili onaj u prahu i tamari pa kuhajte dok ne poprime smeđu nijansu. Dodajte proključalu vodu i rižine rezance pa pustite da provri. Miješajući, dodajte tahini, ocat i sirup ili šećer.
Nastavite miješati te još nekoliko minuta kuhajte na srednje jakoj vatri. Dodajte narezano zelenje i kuhajte još minutu ili dvije, pazeći da se rezanci ne prekuhaju. Maknite tavu s vatre pa dodajte nasjeckani češnjak, mladi luk te, prema ukusu, tamari umak, limunov sok i sol. Raspodijelite u dvije zdjelice, ukrasite nasjeckanim orašastim plodovima i navalite. Štapići za jelo i srkanje su obavezni!