Kada sebe zanemarimo, gubimo kontakt s onim što zaista jesmo. Ruši nam se slika o sebi. Stječemo dojam manje vrijednosti i tako se osjećamo. Počinjemo zanemarivati društvene odnose, povlačimo se u sebe, ne vodimo brigu o svome tijelu, svojim mislima. Stvaramo navike koje nas ne potiču na razvoj već oko nas stvaraju balon koji nas odvaja od ostatka svijeta. Stvaramo svoj svijet u kojem je sve sivo. Nema boja. Mnoge životne okolnosti mogu nas dovesti do ove točke. Promjena okruženja, gubitak voljne osobe ili životinje, preopterećenost poslom... To može trajati godinama i samo se slaže jedno na drugo. Mi trpimo i ne djelujemo. Mislimo da možemo sve sami. Dajemo sebe, a pritom zanemarujemo sebe. Potom se dogodi jedan mali okidač i raspadnemo se kao da smo od stakla. Da ne bi došlo do toga važno je shvatiti da smo mi važni te da vrijeme za sebe nije sebično već nužno poput zraka.

Što točno znači brinuti o sebi? To je kada prepoznate svoje potrebe i redovito ih njegujete kako bi bili sretni, zdravi i odmorni. To je vrijeme kada se vi brinete o svome umu, duhu i tijelu. Vrijeme koje odvajate za sebe. Ljeto kada su dani duži, sve je u znaku odmora nekako mi se čini kao idealno vrijeme da se posvetimo sebi. Da za sebe u danu odvojimo pola sata. Pod odvajanjem vremena mislim na ono kreativno i konstruktivno vrijeme koje si dajemo kada meditiramo, hodamo, čitamo knjigu, plutamo na vodi, promatramo oblake, osjećamo toplinu sunca na djeliću kože do kojeg stiže zraka sunca.

Briga o sebi je toliko više od pranja zubiju, tuširanja i kupnje zdrave hrane. Briga o sebi je kada svoj um i svoje tijelo osjećamo kao jedno jedinstvo, cjelinu. Um i tijelo su naši saveznici u danu kako bi riješili zadatke koje smo si zadali, donijeli odluke i posvetili sebi vrijeme. Ako nam tijelo kaže da je umorno, poslušajmo ga i odmorimo se 10 minuta. Ne slušajmo tada um koji nam možda kaže: 'Još samo malo.' Um je prostor u našoj glavi ili oko nje kojim upravljaju misi. Misli se ne mogu umoriti, ali mogu umoriti nas.

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Neka briga o sebi bude odluka koju ćemo donijeti danas za sebe. Ako sami sebe zaboravimo, kakav dojam ostavljamo u očima svoga partnera, djece, obitelji, prijatelja, kolega? Briga o sebi je znak ljubavi prema sebi. 

Neke od ideja koje možete provesti kao vrijeme za sebe, svoj ritual:

 1. uzmite slobodan dan od društvenih mreža, one toliko troše našu energiju
 2. spavajte, i onih 15 min je značajno
 3. pijte dovoljno vode svaki dan
 4. upalite nekoliko svijeća i uživajte
 5. upalite difuzer s eteričnim uljima
 6. skuhajte šalicu biljnog čaja
 7. sjednite i obratite pozornost na svoje disanje
 8. mazite vašeg kućnog ljubimca
 9. vodite dnevnik o svojim mislima
 10.  kada primijetite da imate negativne misli, pretvorite ih u pozitivne
 11.  razmišljajte o tome što ste napravili u danu, a ne koliko još imate za napraviti
 12.  promijenite posteljinu na krevetu i uživajte u svježini
 13. slušate glazbu
 14. plešite
 15. pročitajte dobru knjigu, dobar članak
 16. zagrlite dragu osobu
 17. nasmiješite se nekome
 18. budite mindful, odnosno usmjerite pažnju na poseban način: s namjerom, u sadašnji trenutak otvorenog uma i bez prosuđivanja
 19. prisjetite se svojih vrijednosti i zapišite ih na komada papira

Ovo su samo neke od ideja, započnite s malim koracima kao veliki znak ljubavi prema sebi. Jer vi ste važni i jedina ste osoba s kojom provodite cijeli život.