Postoji jedna stara židovska poslovica koja vam može pomoći da lakše procijenite osobu koja je ušla u vaš život: "Nikada ne vjeruj osobi koja priča o problemima, ali krije od vas sve radosti."

Smatra se da osoba koja vam vjeruje, koja se prema vama odnosi kao pravi prijatelj, ima iskrene namjere, neće skriti od vas dobre vijesti. Ako drugima pričate o svojim najvećim radostima, to znači da im vjerujete - na primjer da ste unaprijeđeni na poslu, da ste dobili bonus ili nasljedstvo. Međutim, ako osoba stalno priča o problemima s vama, a kada su lijepi i radosni trenuci nastaje muk, to znači da između vas ne postoji snažna veza.

Istina je da ne treba viti hvalisav, izazivati kod drugih osjećaj zavisti i biti egocentričan, ali kada pričate o pozitivnim stvarima s mjerom i s pravim ljudima, to je odlika pravog prijateljstva. To ne znači da s prijateljima ne treba podijeliti svoje nesigurnosti, strahove, nevolje, zatražiti pomoć, ali ako se osoba stalno fokusira na žaljenje i pričanje o problemima, moguće je da crpi vašu energiju i želi vas iskoristiti.

Osobe koje vas stalno zovu kada im nešto treba, iznova traže pomoć, od sebe uvijek prave žrtvu, a kada se osjećaju dobro zaboravljaju na vas - nisu vam pravi prijatelji. Postoje ljudi koji se hrane tuđom energijom, u nečijem otvorenom srcu vide šansu da izvuku korist - njih se treba čuvati. To su osobe koje od vas uvijek zahtijevaju mnogo, a kada je vama nešto potrebno nestaju, ne javljaju se, ne odgovaraju na poruke i pozive.

Život je prepun susreta, emocija, odnosa, a svaki susret se događa s razlogom. Čak i ovakvi susreti s negativnim ljudima donose važnu lekciju na što trebamo paziti, koje odnose zaslužujemo, a koji nas samo troše.

Život je prekratak da biste njegovali odnose s koristoljubivim ljudima koje uzimaju sve, a zauzvrat ne daju ništa. Zato je važno s vremena na vrijeme razmisliti kakve odnose hranite i što vam oni donose. Okružite se pozitivnim ljudima koji vam donose radost i lijepu energiju.